„Festival každoročně navštěvuje více než 120 tisíc diváků. Letošní ročník nabídne hned několik velkých témat. Ponese se v duchu oslav 20. výročí Salonu filmových klapek, 110. výročí narození významné autorky Astrid Lindgrenové a v duchu kinematografie Švýcarska a Švédska,“ vyzdvihla PR managerka festivalu Kateřina Martykánová.

Jednou z největších událostí Zlín Film Festivalu bude odhalení hvězd bývalým dětským filmovým hercům.

Tu letos získá na prostranství před Velkým kinem v úterý herec a režisér Karel Smyczek (Lotrando a Zubejda, Nesmrtelná teta, Táto sežeň štěně či třeba Pohádka o staré tramvaji) a Pavlína Mourková (Jak se točí Rozmarýny, Pan Tau, Sestřičky či třeba Světýlka z Blat).

Dělníci doplňují akustický podhled v altánu v parku Komenského ve Zlíně.
Oprava hudebního altánu v parku Komenského finišuje

Potkat známé herce a herečky pak bude možné každý den v 17 hodin, kdy projdou po červeném koberci před Kongresovým centrem. Například v pátek se po něm zřejmě projdou Aňa Geislerová, Lenka Krobotová a Ondřej Bank, představitelé nového filmu Vzhůru do Vesmíru a další.

Už od 16 hodin je také možné získat na autogramiádě ve Zlatém jablku od 16 hodin podpisy festivalových porotců, mezi nimiž budou Klára Issová, Vica Kerekes a Juraj Nvota.

„Novinkou je Festival Café na náměstí Míru, jehož klidná atmosféra vyzývá k neformálním diskuzím se zajímavými festivalovými osobnostmi. V pátek si moderátor Vladimír Kroc pozval herečku Aňu Geislerovou,“ přiblížila jedno z dalších lákadel Kateřina Martykánová.

Na návštěvníky festivalu čeká také několik filmových premiér. Jednou z nich bude světová premiéra (28. května) filmu s pohádkovými motivy nazvaná Dukátová skála, která se natáčela mimo jiné i na Lukově.

Fotbalová fanynka Terezka
OBRAZEM: Fotbalové fotoúlovky čtenářů Deníku. Podívejte se

V hlavních rolích se představí známí herci jako Martin Dejdar, Filip Blažek, Kateřina Brožová, Martin Zounar či Andrej Hryc. Příběh jednoho výjimečného filmaře nazvaný Jiří Menzel – Komedie není legrace (26. května) zase přijede do Zlína uvést režisér Robert Kolinsky i režisér Jiří Menzel.

Z dalších taháků Zlín Film Festival nabídne například páteční koncert známého českého hitmakera Xindl X, sobotní koncert úspěšné a uznávané zpěvačky Anety Langerové, nedělní koncert kapely Slza (idolové nejmladší generace), čtvrteční setkání s jednou z nejvýznamnějších českých autorek a ilustrátorek současnosti Renátou Fučíkovou, sobotní koncert (3. června) Argemy a celou řadu dalších akcí. V bohatém doprovodném programu, který se koná na řadě míst ve Zlíně, si určitě vybere každý.

Tvorbě Astrid Lindgrenové bude v rámci 57. ročníku Zlín Film Festivalu věnována speciální sekce s přesahem i do nefilmových aktivit. Ta bude zahrnovat také divadelní adaptace nebo její literární tvorbu. Švédská filmová sekce bude obsahovat na 30 celovečerních snímků pro děti a mládež.

„Určitě se na filmový festival půjdeme podívat, ale asi jen na doprovodné akce pro děti. I když syn Viktor má moc rád Pipi, takže na ni možná do kina také zajdeme. Jinak ale opravdu ve velkém využíváme doprovodné akce, těším se i na divadelní představení,“ těší se už na festival například Šárka Holubcová ze Zlína-Malenovic. 

Ilustrační foto.
Festivaly a větší kulturní akce budou více pod drobnohledem policie