„Jsme nyní lépe chráněni před deštěm, určitě je to změna k lepšímu," pochválila Jana Slavíková, která nabízí zejména vánoční ozdoby a drobné dárky. Nesouhlasí s ní ovšem prodejci textilu.

„Stánky jsou sice hezké, ale pro prodej to až tak dobré není," domnívá se Šárka Gazdová ze Zlína. Na jarmarku prodává ručně ušitá trička a chňaply se speciálním potiskem. Jejich výrobě se věnuje přes 14 let.

„U nových stánků mi chybí závěsná tyčka, měla jsem velký problém s instalací," popisuje. „Navíc při větším větru létá zadní plachta příliš dopředu," stěžuje si. Všeobecně jsou stánkaři ale spokojeni. Většina se shoduje, že tržby jsou letos vyšší.

„Jsem spokojená. Celý víkend chodilo hodně lidí," uvedla Andrea Florová z Valašských Klobouk. Na zlínském náměstí nabízí ručně vyřezávané svíčky. „Někdy mi je nedočkaví zákazníci berou ještě nedokončené přímo z rukou," směje se.

Zájem je prý zejména o barevné „akrové" svíčky, nebo také o konkrétní objednávky.

„Lidé si mohou nějakou svíčku vybrat, domluvit se, co z ní chtějí vyřezat a druhý den si pro ni přijdou," vysvětlila.

I letošní jarmark je obohacen o nejrůznější atrakce, včetně pohádkového vláčku pro děti, nebo bohatý doprovodný program. V jeho rámci vystoupily nejen děti z folklorních souborů, ale také stále populární zpěvačka Petra Janů.

Na zlínském náměstí ji čekali stovky fanoušků. „Máte tady krásnou vánoční výzdobu," vyzdvihla na úvod a bez zbytečného otálení rozproudila publikum hitem „Motorest". Krom svých nejslavnějších písní zazpívala také vánoční koledy.

„Je prostě skvělá," zaplesala Klára Potůčková, která se na vystoupení přijela podívat z Fryštáku.

Petra Janů má sice téměř 64 let, ale díky zdravé stravě a každodennímu sportování je plná energie a elánu. Do konce roku ji čeká několik vánočních koncertů. Zpívat bude i den před Štědrým večerem, když 23. prosince vystoupí v Jeseníku.

MARCELA KANIOVÁ