A to je právě situace, kterou v posledních týdnech řešíme u nás v divadle. Sešla se nám tu taková série nehod a vážných zánětů, do toho jedna střevní chřipka a už se musela některá „kolečka" měnit, jinde se muselo něco přibrzdit, aby se ta naše divadelní mašina nezadřela a nezasekla nadobro," říká umělecká šéfka zlínského divadla Hana Mikolášková.

Program se mění

Série změn v programu Městského divadla Zlín odstartovaly kvůli nepříjemným nemocem krátce po premiéře divadelního evangelia INRI ve Velkém sále. Hned první reprízy 23. a 26. února se musely rušit a nahrazovat jinými tituly Kráskou z Leenane a Revizorem.

Další problém nastal 7. března: zrušilo se představení Česká literární klasika v 90 minutách v Dílně. Ani další termín 9. března, kdy mělo dojít ke skutečně první repríze INRI, nebyl pro zlínské divadlo z provozního hlediska jednoduchý den. Místo INRI divadelníci odehráli komedii Charleyova teta. O den později bylo zrušeno představení Splašené nůžky ve Studiu Z.

„Zatím jsme naštěstí rušili pouze inscenace na malých scénách, což nás sice i tak mrzelo, ale pořád to ještě nepoznamenalo tolik diváků, kolika by se to dotklo na Velkém sále. Tam se nám dařilo zatím vyměnit vždy titul za titul tak, aby předplatitelé nebyli o nic ochuzeni.

Ale to, kolik muselo proběhnout vnitřních úprav v rámci jednotlivých her, anebo to, že v těchto dnech dochází na sérii přezkoušení řady inscenací takzvanými „záskoky", to je už věc jiná a nemálo to komplikuje například zkoušení nové inscenace Bio ráj.

A také to vyčerpává ty herce, kteří zatím jarním epidemiím statečně odolávají," vysvětluje umělecká šéfka Hana Mikolášková.

A tak se může přihodit, že najednou diváci uvidí v inscenaci herečku Markétu Kalužíkovou na kolečkovém křesle nebo o holi, herce Radka Šopíka s ležérně přehozeným smokingem přes ramena, protože ho neobleče přes sádru na ruce, anebo nebudou úplně zřetelně rozumět jinak preciznímu řečníkovi Pavlu Vackovi, protože momentálně huhňá v důsledku zánětu dutin.

„A také uvidí před Velikonocemi v roli Máří Magdalény Kačku Liďákovou, 14. dubna v Malovaném na skle bude možná Jánošík milovat úplně jinou Aničku a tak podobně. Takže prosíme všechny diváky o shovívavost, trpělivost. Zachovejte nám svou přízeň a případně nám držte palce, aby se to nezkomplikovalo ještě víc," dodává Hana Mikolášková.

Markéta Kalužíková: zánět kolene „nemoc služebníků"

„Před veřejnou generálkou na inscenaci INRI jsem se probudila s kolenem jak tenisák a velmi bolestivým. Generálku a poté i premiéru jsem odehrála, nevědomky co s tím mám a spoléhaje se na přítomný adrenalin, který potlačí bolest… což rozhodně nebyla správná cesta. Když jsem se poté dozvěděla, co všechno se mohlo stát…

Našli mi zánět, prý „nemoc služebníků", stává se lidem, kteří hodně klečí (faráři, zedníci…). Vzhledem k právě nazkoušené Máří Magdaléně velmi příznačné. Je to též vzniklé přetížením a věřím, že to má ještě určitě jiný význam jako každé zranění, které se člověku snaží něco naznačit. Mě to každopádně zastavilo, což je pro mě něco šíleného. Jsem aktivní člověk a pohybuji se ráda, pořád a rychle. Bohužel nedokážu říct, jak dlouhé to bude mít trvání…

Divadlo mi naštěstí vyšlo vstříc, některé věci se za mě přezkušují a taky můžu i odpočívat. Ale když musím hrát, je to pro mě přinejmenším stres, štve mě, že nemůžu dělat nic jako předtím. Musíme hry upravovat. Většinu her mám nazkoušených s maximem pohybu a teď se nesmím hýbat vůbec, s tím, že i tak vše bolí. Hrozili mi operací, uvidím, jak se to bude vyvíjet, ale já o ní nechci ani slyšet, tak si to nepřipouštím a snažím se léčit sama.

Radoslav Šopík: zlomená ruka sádra na 5 týdnů

„Moje minulá zlomenina (malíček na pravé ruce) měla krásný úvod, stalo se mi to přímo při představení Brouka v hlavě, byl plný sál a režisér to nakonec musel dohrát za mě. Ta současná je o to banálnější uklouzl jsem v koupelně a při snaze zadržet pád jsem si přisedl ruku, pro změnu levou. A tentokrát u toho nikdo nebyl. Výsledek zní zlomenina dolního konce radia a 5 týdnů sádra. Když jsme se s Markétou potkali před Charleyovou tetou, kde mi hraje neteř, a zkoušeli jsme scény s invalidním vozíkem, nemohli jsme se ubránit smíchu. Ale pořád to ještě byla lepší varianta myslím Charleyova teta protože v původně plánované inscenaci INRI na ten den, tak tam by Ježíž zvracel a vyměšoval, Pilát huhňal a Máří Magdaléna na vozíčku by tomu dala korunu. To v Charleyově tetě jsme si to, myslím i s diváky, docela užili."