Jeden se uskutečnil v sobotu večer, druhý pak včera. O skvělý program se postarala zlínská kapela Gitans Blancs spolu se svými hosty. Zahráli skladby ve stylu swing manouche s občasným vlivem bebopu nebo flamenca. Nadšení návštěvníci se dožadovali přídavku a atmosféra byla vynikající.

„Sobotní koncert trval přes dvě hodiny. Diváky rozhodně nadchl, styl hudby je hodně specifický a hudebníci naprosto skvělí. Dalo by se říct, že skupina v rámci republiky a žánru nemá obdoby,“ řekl zástupce organizátora koncertů Martin Juřík.

Django Reinhardt se narodil v Belgii a velkou část svého mládí strávil v cikánských táborech v okolí Paříže. Prakticky od dětství hrál na banjo, kytaru a housle. V osmnácti letech byl vážně zraněn při požáru maringotky, ve které žil. Utrpěl popáleniny, které mu paralyzovaly pravou nohu a třetí a čtvrtý prst levé ruky. Díky pevné vůli a náročnému, mnohdy bolestivému cvičení se tomuto hudebníkovi povedlo vrátit znovu ke hraní na kytaru, přestože dva z prstů jeho levé ruky byly částečně ochrnuté.