Čím to je, že u všech obrazů v galerii máte kromě ceny a názvu díla i malou fotografii autora?

Přivedl mě na to jeden malý chlapec, který u mě viděl obraz od ilustrátorky slabikáře Vlasty Švejdové z Brna. Podíval se na obrázek a okamžitě poznal malířčin rukopis. Ptal jsem se ho, jestli ví, jak paní Vlasta vypadala. Odpověděl mi, že ne. To byl první popud k tomu, abych začal dávat k obrazům i tváře jejich autorů. Umělci z toho většinou mají radost a také mezi lidmi jsem se setkal s příznivými ohlasy. Vědí, jak vypadá člověk, jehož obraz si kupují.

Z jakého důvodu jste si založil galerii?

Já jsem se celý život živil jako designér. Po určité době jsem přišel do let, kdy jsem si řekl, že chci dělat něco pro své vlastní potěšení. Začal jsem kreslit, modelovat a chtěl jsem vystavovat a také nabízet k prodeji. Po určité době jsem zjistil, že má díla mám v prdejních galeriích v Praze, v Ostravě a všude možně, jen ne ve Zlíně. Chtěl jsem, aby mé obrazy viděli také lidé ze Zlína, protože jsem žil tenkrát v nedalekém Uherském Hradišti, ale nesetkal jsem se s příliš kladnou odezvou zlínských galeristů. Proto jsem se rozhodl založit si vlastní galerii a dát prostor také všem umělcům, kteří mají zájem vystavovat ve Zlíně.

Znamená to, že u vás může vystavovat každý?

Ano, mám jen jedinou podmínku. Umělcova práce se mi musí líbit. Právě teď u mě vystavuje malíř Radovan Langer z Hranic. Technika, kterou používá ve svých dílech, je velmi náročná, ale krásná. Výstava je pojmenována Jiný svět a o to podle mě v umění jde, aby lidé hledali krásu v nevšednosti a dokázali vidět svět očima někoho jiného. Divák by měl při pohledu na obraz najít společné souznění s výtvarníkem.

Na jakou další výstavu se mohou návštěvníci vaší galerie v brzké době těšit?

V období prázdnin tradičně pořádáme společnou výstavu více umělců sestavenou z obrazů, které se na předchozích výstavách neprodaly, nazvanou Prázdninové ohlédnutí. V létě bývá tak trochu okurková sezona a já nechci obírat umělce o peníze tím, že jim pronajmu výstavní prostor galerie i přesto, že nechodí tolik diváků. (zoe)

Na koho čeká cena v Art galerii

Držitelé kuponů s čísly 65, 76 a 79 si mohou do zlínské Art Galerie přijít pro ceny. Její majitel Luděk Pavézka je připravil v rámci páteční Muzejní a galerijní noci.

„Kdo přijde jako první, i jako první si cenu vybere," řekl Pavézka.

Výherci si mezi sebe mohou rozdělit dětskou knihu od Marie Krajan, dva keramické reliéfy od Evy Pikartové, obrázek od Luďka Pavézky a grafiku Pavla Rapina. Partnerem akce byl Deník.

Jiný svět R. Langera

Galerie vás zároveň zve na výstavu Jiný svět Radovana Langera, jehož díla jsou ve sbírkách v řadě zahraničních zemí.

Prodejní Art Galerie byla založena 20. listopadu 2010. Hlavní cíl je dát možnost výtvarníkům bez rozdílu vzdělání a věku vystavovat a nabízet k prodeji svá umělecká díla. Galerie má dva prostory, prodejní a výstavní. (poh)