Lyžovačka Kyčerka

Kde: Ski areál Kyčerka ve Velkých Karlovicích

Kdy: po celý víkend

Ve Ski areálu SYNOT Kyčerka leží 5070 centimetrů sněhu a všechny sjezdovky i vleky budou o víkendu v provozu.

„Všechny milovníky lyžování a snowboardingu samozřejmě na Kyčerce rádi uvidíme. K dispozici je jim přibližně 2,5 kilometru sjezdových tratí a 9 vleků. Ty dokážou odbavit až 6,5 tisíce osob za hodinu, takže se nikdo nemusí bát delších čekacích dob. Jaro se blíží, byla by škoda nevyužít jeden z posledních víkendů této sezony k zimním sportům," uvedl Otto Kořistka, provozovatel areálu.

I o nadcházejícím víkendu samozřejmě návštěvníci ski areálu mohou využít služeb lyžařské školy, půjčovny lyží a snowboardů, ski servis a v neposlední řadě bezplatné parkování. Ti, kteří zatouží také po jiných než lyžařských zážitcích, mohou vyjet sněžným vozem po okolí a hřebenech, podniknout pochod na sněžnicích nebo si dopřát vyhlídkovou vyjížďku desetimístnou sněžnou rolbou.

„Jsme optimisté a věříme, že nám počasí vyjde vstříc a lyžovat se bude ještě na Velikonoce. Pro lyžaře totiž u nás na Kyčerce máme i pro další víkendy nachystánu řadu akcí například maškarní karneval, oblíbenou dětskou diskotéku nebo třeba lyžařské závody," doplnil Kořistka.

Na svahu budou závodit děti

Kde: Lyžařský Areál Josefa Šperky, Svah Zlín

Kdy: sobota 9. března od 8.30 hodin

Zlínský lyžařský svah bude patřit v sobotu nejmenším. Děti, které budou v Areálu Josefa Šperky závodit, budou rozděleny do kategorií podle věku, a to do 6, 9 a 15 let, chlapci i dívky zvlášť. Zápis bude probíhat od 8.30 hodin, samotné závody pak začnou v 9 hodin ráno. Startovné bude 150 korun a v ceně je jídlo, pití a lístek na vlek.

Hrozen pobaví Vlčnovany komedií Koníčky

Kde: Klub sportu a kultury ve Vlčnově

Kdy: sobota 9. března od 18 hodin

Milovníci divadla ve Vlčnově mohou počítat s komedií s názvem Koníčky v podání divadelního spolku Hrozen z Hroznové Lhoty. Jeho ochotníci se představí ve vlčnovském Klubu sportu a kultury 9. března od 18 hodin. Autorské hry tohoto oblíbeného amatérského ansámblu se vtipně a výstižně zabývají všemi současnými problémy a starostmi obyčejných lidí z vesnice. Rovněž skvěle vystihují slovácké charaktery, mluvu, dikci, způsoby myšlení a jednání v každodennostech života.

Divadelní představení spolku Hrozen bývají beznadějně vyprodána v širokém okolí, kam se svými vystoupeními zajíždějí. Podobně tomu bylo i při ojedinělém hostování ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Jejich představení zaujala a pobavila natolik, že jsou opakovaně zařazována do programové struktury TV NOE, a to i v prestižním silvestrovském vysílání.

Vítání jara v Kroměříži

Kde: Dům kultury v Kroměříži

Kdy: sobota 9. 3. ve 14 hodin

Oblastní přehlídka folklorních souborů nazvaná Vítání jara se v sobotu uskuteční v Domě kultury v Kroměříži. Od dvou hodin odpoledne tam bude k vidění celkem pět souborů z blízkého okolí.

„Přijede soubor Hulíňáček, z Holešova Zrníčko, Jablůňka z Martinic, Ječmínek z Mysločovic a Malý Ječmínek z Chropyně," vyjmenovala pracovnice programového oddělení Domu kultury.

V divadelním sále se zájemci mohou těšit na pestrý pořad, na kterém se budou podílet děti už od čtyř let věku. Výherce postoupí do regionálního kola přehlídky Haná v Prostějově.

Soutěž mažoretek

Kde: Sportovní hala Sušil v Bystřici pod Hostýnem

Kdy: sobota 9. 3. od 7.30 do 19.30 hodin

Taneční soubor Stars Bystřice pod Hostýnem přichystal na sobotu další ročník soutěže mažoretek s názvem Podhostýnský pohár. Tentokrát se ve Sportovní hale Sušil v Bystřici pod Hostýnem uskuteční třetí ročník.

Přihlášeno je téměř čtyřicet souborů, bojovat přijedou ze všech koutů republiky i ze Slovenska. Soutěž začne v půl osmé ráno a potrvá až do půl osmé do večera.

„Přihlášeno máme asi osm set účinkujících, kteří budou soutěžit ve skupinách ve dvou kategoriích: s hůlkou a pompony," přiblížila organizátorka soutěže Drahomíra Kroupová.

Valaši budou ochutnávat piva

Kde: restaurace Domu kultury, Vsetín

Kdy: pátek 8. března v 19 hodin

Druhý ročník valašské pivní besídky se koná tento pátek ve Vsetíně. Účastníci se mohou těšit především na pivní speciály z malých pivovarů.

Součástí akce je přednáška o tajemství základních surovin potřebných pro výrobu piva. „Ceny piva budou pro návštěvníky příznivé. Nebude chybět ani občerstvení v podobě tvarůžkových a masových specialit," lákali zájemce pořadatelé.

Akce začíná v devatenáct hodin v restauraci Domu kultury. Vstup je zdarma.

Rezervaci stolů je potřeba vyřídit předem na čísle 728 870 950.

Na Razule bude lyžařská show

Kde: Ski areál Razula, Velké Karlovice

Kdy: pátek 8. března ve 20.30 hodin

Atraktivní podívaná zpestří dnešní večerní lyžování na sjezdovce Razula ve Velkých Karlovicích. O půl deváté večer se zde za umělého osvětlení uskuteční show lyžařských škol.

Hlavním bodem programu bude takzvaná Demo team show. „Demo team utvoří šest až osm lyžařských instruktorů, kteří pak při jízdě dolů sjezdovkou vytvářejí nejrůznější obrazce a sestavy na hudební doprovod," přiblížila vedoucí pořádající Lyžařské školy Tygří školka Pavla Vostřejžová. Prozradila, že podobné jízdy mají velkou tradici například v Rakousku.

Po skončení Demo team show bude následovat After party u sněžného baru pod sjezdovkou. Pro návštěvníky budou připraveny soutěže.

Za Čtyřlístkem do kina Hvězda

Kde: Kino Hvězda v Uherském Hradišti

Kdy: sobota 9. března od 14.30 hodin

Znamenitou zprávu především pro děti, ale i jejich rodiče a prarodiče má kino Hvězda Uherské Hradiště. Pokud přijdou v sobotu odpoledne, setkají se tam s delegací tvůrců filmu Čtyřlístek ve službách krále.

„Do kina zavítá výtvarník a ilustrátor Čtyřlístku, jehož první číslo se objevilo v prodeji v roce 1969, Jaroslav Němeček, režisér celovečerního filmu Michal Žabka a producent Miloslav Šmídmajer," uvedl tiskový mluvčí hradišťských Městských kin Jaromír Orel.

K vidění bude také tematická výstava dětských prací a od půl třetí si děti mohou v Malovásku zdarma vytvořit Čtyřlístkové záložky. Autogramiáda hostů začne o hodinu později a úderem šestnácté hodiny odstartuje projekce filmu Čtyřlístek ve službách krále, který vypráví o setkání čtyř hrdinů s císařem Rudolfem II., jemuž pomáhají získat kámen mudrců. V kolotoči nejrůznějších zvratů vyřeší Čtyřlístek veškeré nástrahy. Zachrání císaře, korunovační klenoty i Zemi od navrácení do doby ledové.

„Kluci a holky, kteří přijdou do Hvězdy v kostýmech legendárních postaviček Čtyřlístku, zaplatí jen poloviční vstupné," láká děti na akci Jaromír Orel.

Přednášku provoní houbové speciality

Kde: společenský dům Beseda v Nivnici

Kdy: sobota 9. března v 17 hodin

Na přednášku o houbách i na ochutnávku houbových specialit se mohou těšit všichni, kdo v sobotu 9. března v 17 hodin zamíří do velkého sálu společenského domu Beseda v Nivnici. Po zhruba hodinové přednášce vedoucího mykologické poradny v Přerově Jiřího Polčáka s názvem Vzácné hřibovité houby ČR, bude přítomným k dispozici košt hub ve sladkokyselém nálevu. Organizátoři vzkazují, že vzorky bude možné dodat ve sklenicích o obsahu 0,3 litru nebo i větších před samotným zahájením akce. Na dobrovolné ochutnávce s dobrovolným vstupným se mohou gurmáni těšit také na václavkový a maso-houbový guláš, topinku s houbovou směsí, nivnického kubu, houbovou tlačenku, těstovinovo- -houbový salát, štrúdl, bábovku a možná ještě něco.

Docuku zahraje v Rožnově pod Radhoštěm

Kde: Společenský dům v Rožnově pod Radhoštěm

Kdy: sobota v 19.30 hodin

Folklorbeatová skupina Docuku vystoupí v sobotu o půl osmé večer ve Společenském domě v Rožnově pod Radhoštěm. Posluchačům představí písně z nové desky Kdybych já věděl…, kterou skupina pokřtila uplynulou sobotu ve Valašském Meziříčí.

Deska Kdybych já věděl…, která vychází pod značkou Indies Happy Trails, je třetím řadovým albem valašskomeziříčské formace Docuku. Hudebníci ho nahráli pod producentskými křídly zpěvačky a muzikantky Idy Kelarové. Ta se podílela také na zvuku a náladě autorských písniček.

„Zpočátku jsem se zaměřila především na vokální aranžmá a hlasový výraz. Nové skladby se tak nesou na různorodých vlnách. Charakteristické prvky valašského folkloru doplňují rockem s keltskými motivy či ozvláštňují swingem a šansonem," dodala Kelarová.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU