Série malovaných obrazů s názvem Zámek bude k vidění od 31. srpna do 27. září. Třicítku vystavovaných maleb spojuje téma života obyvatel fiktivního zámku. Je na nich baron P. na lovu medvědů v Kanadě, jeho krásná manželka baronka, komtesa B. a její pověstná záplava rusých vlasů, děti hrající si na schovávanou v zámeckém parku, mladý baron v uniformě, španělská tanečnice, kterou pozvali kdysi na nějaký ples a další výjevy. Všechny vznikly spontánně na základě malířčina pobytu na zámku.

„Při instalaci mých abstraktních obrazů na výstavu v letovickém zámku jsem v něm zůstala delší čas uzamčená a o samotě. Když jsem pak přišla domů do ateliéru, tak na mě ta zámecká nálada dolehla. Obrazy se mi začaly rychle množit, nořily se postavy a konkretizovali lidi fiktivního šlechtického rodu. Některé jsou bez tváří, jakoby vycházely ze starých rozbitých stěn. Postupně ve mně ožil příběh,“ prozradila pozadí vzniku obrazové kolekce Zámek Taťána Havlíčková. 

„Je to taková sonda do minulosti, takový zastavený čas,“ dodala. Slavnostní vernisáž výstavy obrazů se konala na konci srpna. Výstava je nyní otevřena veřejnosti od pondělí do pátku v časech 8–12 a 13–17 hodin a v sobotu od 10 do 16 hodin. (Mimo dny 15. a 22. září.) (ex)

O Taťáně Havlíčkové:Malířka, kreslířka a sochařka Taťána Havlíčková spojila čtvrt století svého života se Zlínskými filmovými ateliéry. V průběhu let působila jako skriptka (po boku režisérů Cvrčka, Pinkavy, Kleina, Syrového, Vláčila, Tučka aj.), loutkařka a malířka, později zastávala práci scénáristky, režisérky a výtvarnice kostýmů pro film. V ateliéru Hermíny Týrlové vytvořila dva autorské animované filmy – Proměny bez konce a Když se hledá království. Od roku 1993 se zabývá volnou malbou, kresbou a plastikou, nebrání se ani novým výtvarným technikám, v oblibě má i počítačovou grafiku.