Festival totiž letos nezahájí počátkem pracovního týdne, jak tomu bývalo, ale v pátek. Organizátoři si od tohoto kroku slibují větší dostupnost a atraktivitu festivalu i pro širší veřejnost.

„Poctivě se připravujeme na další ročník. Přebíráme filmové nabídky, zveme hosty. K navázání špičkových kontaktů nám posloužily i cesty na filmové festivaly v zahraničí. Inspirovali jsme se například v Íránu, Japonsku, Indii, ale i v ruském Irkutsku," popsala Markéta Pášmová, programová ředitelka Zlín Film Festivalu.

Český film v Orientu

„Naším cílem je ukazovat dětem i rozdílnou kulturu. S Íránem máme v rámci kinematografie vynikající vztahy. Mají tam obrovskou produkci filmů pro děti," doplnila programová specialistka Jaroslava Hynštová.

Právě na zlínském festivalu tak bude možné zhlédnout snímky z netradiční orientální produkce. „Zlínský festival je pro tyto blízkovýchodní a orientální snímky dokonce vstupní branou na další evropské a světové festivaly," doplnila Jaroslava Hynštová.

Funguje to však i naopak. O české filmy mají zájem v cizině. „Například Pat a Mat jsou v Íránu fenomén. Nemohli jsme tam jet a nevzít s sebou člena tvůrčího týmu Marka Beneše. Na tržištích se dají postavičky všude koupit," prozradila Markéta Pášmová.

Stejně tak bouřlivé reakce měl i český Čtyřlístek u dětí v Indii. „Nikdy jsem na českém filmu nezažil tak bouřlivou atmosféru jako v kině na předměstí Hyderabadu," zavzpomínal Miloš Šmídmajer, producent filmu Čtyřlístek ve službách krále.

Letošní festival však mimo orientální snímky předvede především tvorbu našich severních sousedů. 54. ročník festivalu má být podle pořadatelů symbolem česko-
-polské vzájemnosti a spolupráce. Vždyť řada filmů vznikala v česko-polské koprodukci. Polští herci z kultovního snímku Je třeba zabít Sekala se možná i na festivalu osobně ukážou.

Festival zahájí 30. května. Ti netrpěliví mohou už dnes navštívit Studentskou filmovou noc. V rámci dozvuků festivalu bude možné zhlédnout nejúspěšnější studentské filmy z posledního ročníku.