Podle dostupných informací ministerstva školství navštěvuje v kraji základní umělecké školy třetina žáků. Mezi ostatními kraji se tak Zlínský kraj dostává na přední místa.

„Podle mne je důvodem fakt, že jsme krajem folklorním. Děti zde mají větší zájem o tradice a umělecké činnosti než v jiných krajích," zhodnotil Stanislav Minařík, vedoucí krajského odboru školství.

Tradice je zde opravdu velká s hlubokými kořeny, které v sobě mísí tři folklorní oblasti: slováckou, valašskou i hanáckou.

Podle statistických údajů je nejnavštěvovanějším oborem, které základní umělecké školy nabízejí, obor hudební. To potvrzuje také ředitelka Základní umělecké školy Zlín Martina Hniličková.

„Hudební obor je nejstarší a jde hlavně o individuální výuku, avšak velkou tradici má zde také literárně-dramatický obor, v rámci něhož kupříkladu vznikala Malá scéna Zlín," sdělila.

Dodává, že ZUŠ Zlín nenavštěvují jenom děti základních škol, ale také předškoláci a středoškoláci.

„Celkově k nám chodí 1400 žáků. Máme také velké procento přijetí žáků výtvarného oboru na střední a vysoké výtvarné školy."

Širokou paletou zájmů se může pochlubit například jedenáctiletá Barbora Šošolíková, kterou do ZUŠ doprovází babička.

„Hraji čtyři roky na klavír, chodím do dramaťáku a do tanečních, kde se učíme různé tance i moderní balet. Ale chtěla bych být herečkou, byla jsem i na konkurzu ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti," podělila se o své koníčky, které vzešly z její vlastní iniciativy.

Zástupkyně ředitele Základní umělecké školy Zlín, Jižní Svahy Renata Pekařová vidí za vysokou návštěvností uměleckých škol kvalitní výuku a plodně využitý čas.

„Je to lepší než sedět u počítače a to vědí také rodiče," vysvětlila. Nejvytíženějším oborem je u nich také ten hudební, konkrétně hra na zobcovou flétnu.

„Pravděpodobně je upřednostňována i z toho důvodu, že není tak drahým nástrojem například oproti klavíru," dodává.

Zobcovou flétnou začínala také žačka Anežka Henzlová.

„Hrála jsem tři roky, teď už ale hraji rok na saxofon. Je to těžší, potřebuji více dechu," usmívá se.

Navštěvovat základní uměleckou školu chtěla sama, ale hudební vlohy si nese i z rodiny. „Babička zpívala ve sboru a maminka hrála na klavír," dodává ještě jedenáctiletá Anežka. (vk)