Festival Harmonia Moraviae začne již brzy

V rámci něho jako sólista na klavír vystoupí také brněnský rodák, který dlouhou řadu let reprezentuje české pianistické umění na mezinárodním poli, Igor Ardašev.

„Festival potrvá až do 23. října a nabídne posluchačům celkem sedm výjimečných koncertů," řekla dramaturgyně Jindřiška Keferová. Již 2. října si budou moct posluchači vychutnat koncertní provedení Verdiho opery La traviata v obsazení předních evropských umělců, jako jsou Minerva Moliner Ferrer, Nicole Piccolomini, Luciano Ganci, Georgi Andgulaze, Riccardo Gato nebo Giulia de Blasis. Na představení se bude podílet i sbor Janáčkovy opery Národního divadla v Brně se sbormistrem Josefem Pančíkem.

Hned v neděli tedy, 5. října, od osmnácté hodiny vystoupí v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích Janáčkův komorní orchestr vedený Jakubem Černohorským. Jako sólista na varhany se představí Lukáš Hurtík.

Dva dny nato, 7. října, odehraje světoznámý klavírista Eugen Indjić svůj klavírní recitál ve velkém sále Kongresového centra. Začít má v 19 hodin.

„Klavír bude stát uprostřed sálu a kolem něj budou židle pro posluchače, což jistě vytvoří neopakovatelnou atmosféru," prozradil ředitel Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý.

Dalším výjimečným zážitkem má být sobotní koncert 11. října v 19 hodin opět ve velkém sále. Ten odzpívá světoznámý tenor Rollando Villazón a sopranistka Pumeze Matshikiza a už nyní je vyprodán. „Do prodeje dáváme tento týden posledních asi třicet vstupenek, které zbyly z rezervací pro VIP hosty," nechal se slyšet Němý.

Dalším vystoupením filharmonie bude koncert ve čtvrtek 16. října s názvem Pocta Luboši Slukovi, který jako sólista doplní barytonista Slovenského národního divadla v Bratislavě Pavol Remenár. Kromě písní a balad významného soudobého českého skladatele Luboše Sluky se mohou posluchači těšit na skladby Dvořáka či Beethovena.

Závěrečným vystoupením festivalu má být 23. října koncert Orquestrina Baborak, vedený dirigentem Radkem Baborákem. Posluchači se mohou těšit převážně na skladby s tanečním nábojem, autorské úpravy a hity.

„Možná se vám zdá, že jste již dané skladby někdy slyšeli, ale neslyšeli jste je tak, jak je hrajeme my," prohlásil Radek Baborák.

Kromě účinkování na festivalu čeká Filharmonii Bohuslava Martinů také koncertní turné s Rollandem Villazónem po předních evropských scénách v říjnu a listopadu, nahrávání CD, několik koncertů v rámci Roku české hudby 2014 a též zimní turné v Německu.

ROMAN BUČEK