Petanque

Společenskou hru, která je symbolem Francie, si zahráli v parku před zlínským zámkem. „To dáš! Máš na to! Vidíš, jak jsi dobrej. Ještě se ale u toho tvař, že jsi to tak skvěle nehodil náhodou, ale že to doopravdy umíš a bude to super," neslo se mezi členy dvou družstev, která proti sobě hrála. „Na jeho začátku jsem měli takovou úsměvnou příhodu. Jeden soutěžící se nám zatoulal, místo sem jel původně na zámek Lešná," zasmála se za pořadatele Martina Koblížková. Jedno družstvo tvořili studenti, proti nim stanul tým složený z členů Městského divadla Zlín.

Soutěž vín

„Přijďte rozmlsat své chuťové pohárky a vyzkoušejte si, jak jste na tom v rozpoznávání druhů vín," zvali organizátoři do zámeckého sklípku. „Zatím jsem ochutnal dvě bílá vína, ale ještě nemůžu říct jejich přesný název. Je to totiž soutěž," zasmál se například degustátor Josef Švirák. Součástí byl i výklad o francouzských sýrech. „Ochutnal jsem Reblochon. Je to výborný měkký, zrající sýr," pochvaloval si.

Pro milovníky sýrů

I ti si přišli na své a delikatesy si mohli zakoupit třeba i domů nebo na místě ochutnat. Z francouzských sýrů převažovaly hlavně ty plísňové jako například Camembert nebo třeba Reblochon. A právě ten druhý zmíněný je prvním sýrem Savojského regionu, kterému byla udělena francouzská ochranná známka. Reblochon také použila při vaření francouzského pokrmu Tartiflette studentka Nina, která jej připravila přímo před zraky lidí. Vybírat lidé mohli i z francouzských paštik s jablky, rozinkami či králičí.

Discgolf

„Tato hra je pro mě celkem zajímavá, zkusil jsem si ji poprvé. Je ale moc příjemná a hodí se do počasí, které dneska je," řekl Deníku Jarda Čevora. Neváhal vyzkoušet zábavu zvanou discgolf, která spočívá v hodu disku do koše. Připomíná v podstatě hod oblíbeným dětským létajícím talířem, akorát na cíl.

Delikatesy

Tříchodové menu typické pro svou zem včera přímo před zraky lidí připravila Nina, studentka z Orléans, v prostorách zámku. Ten tak provoněl ratatouille (francouzská verze leča bez uzeniny a vejce), pokrm zvaný tartiflette a coby dezert francouzské palačinky, k jejichž přípravě použila pivo. „Nina hodně mluvila o šnecích, tak jsem se jí zeptala, zda je Francouzi opravdu jedí tak rádi jako my řízky. A opravdu je prý tomu tak. Šneci jsou velkou specialitou na jihu Francie," řekla Tereza Valvodová z Hodonína.