„Mívali jsme otevřeno, ale letos zavřeme. Večeře jsme nikdy nedělali, spíš se tady lidé stavili večer, když šli do kostela. Je to dáno i naší klientelou, jsou to spíš klidnější a starší lidé," řekl spolumajitel kroměřížské restaurace Meloun Dalibor Ondruš.

Zavřená zůstane 24. prosince také hospoda U Klimešů v kroměřížské místní části Vážany. „Dřív jsme měli otevřeno, ale teď už mám děti a chci se věnovat rodině," uvedl spolumajitel Lukáš Račko.

Otevřená nebude 24. a 25. prosince ani restaurace U Ogarů v Ratiboři na Vsetínsku.

„Má to dva důvody, jednak chceme nechat personálu volno. Navíc by tady na vesnici ani moc lidí do restaurace nepřišlo, mají přichystané večeře doma a užijí si svátky ve svých domovech," řekl za restauraci Martin Gazda. V provozu nebude ani zlínská restaurace TamTam či Kafé zámek ve zlínském zámku.

Hosty však přivítají restaurace v hotelech Lanterna a Horal ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.

„Fungujeme hlavně pro ubytované. Každý rok se ale stane, že přijde několik lidí ubytovaných v penzionech v okolí a chtějí si užít slavnostnější štědrovečerní večeři a nechat se obsloužit," uvedla mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Svůj podnik ani na Štědrý den nezamkne majitelka Vertigo baru v Uherském Hradišti Michaela Kadlecová. „Jsme malý komunitní bar. Máme své štamgasty, kteří přijdou na skleničku a přinesou ochutnat cukroví. Otevřeno budeme mít od 20:00, takže si i já stihnu užít Štědrý den," řekla Kadlecová, podle které má však 24. prosince v centru města otevřeno jen několik podniků. (čtk)