Dvanáctý ročník festivalu bude hostit čtyři desítky rockových kapel

Tento kultovní festival každoročně láká desetitisíce fanoušků z celého světa a ne jinak tomu bude i letos.

„Vstupenky jsme odeslali do třiadvaceti zemí světa," říká za pořadatele Pragokoncert Bohemia Jiří Daron. „Očekáváme fanoušky z tak exotických zemí, jako je například Kolumbie, Japonsko nebo třeba Austrálie," dodává.

Areál likérky Rudolf Jelínek v krajině Vizovických vrchů tak opět nabídne opojnou atmosféru. Účast na festivalu už potvrdila asi čtyřicítka kapel.

Mezi těmi, kterým bude patřit hlavní stage, bude i nejlepší prog rocková kapela světa Dream Theather z USA, která vystoupí na festivalu vůbec poprvé, Helloween z Německa se speciálním programem sestaveným fanoušky nebo Stryper, což je největší hvězda „křesťanského" metalu vystupující premiérově v České republice. Rozmanitost žánrů bude tedy velmi pestrá a každý z fanoušků si jistě najde to své. Jména dalších třiceti kapel, které vystoupí na Alfedus Music Stage, budou známa koncem května.

Festival má přínos i pro místní podniky a také region celkově.

„Velmi nám to pomáhá. Vydělané peníze pak můžeme investovat do zvelebování podniku nejen pro „mástraře", ale hlavně pro místní," říká Martin Kovář z restaurace Rybárna.

„Důležité je, že ty peníze zůstávají tady ve Vizovicích," dodává. Podobný názor má i Antonín Tlusťák, majitel Restaurace U Tonka. „Díky za to, že tady ten festival je," říká. „Je ale trošku škoda, že pokud si chceme před restaurací otevřít třeba stánek s pivem, město k nám přistupuje stejně jako ke stánkařům, kteří sem přijedou jednou za rok, a žádá od nás podle mého názoru docela vysoký pronájem ve výši sto korun za metr čtvereční na den. Podle mého názoru by se mělo zohlednit, že zde podnikáme celý rok a dáváme práci místním lidem," myslí si.

Z festivalu profituje i město, jak před časem potvrdil v rozhovoru pro Deník jeho starosta Roman Persun. „Získané peníze se občanům snažíme vrátit formou zlepšení prostředí, vybavenosti či služeb," řekl.

Okamžité příjmy pro městskou kasu se pohybují od 250 do 400 tisíc korun. Jde o příjem od pořádající agentury, vybrané poplatky za pronájem od stánkařů a také pokuty, které vybere policie například za řízení pod vlivem alkoholu nebo návykové látky.

Praktické desatero pro návštěvníky Masters of Rock 

DOPRAVA

Takto obrovská akce si žádá také speciální řešení, co se týče dopravy. Každý den budou vlakové spoje posíleny o několik vagonů. Kromě toho mají pořadatelé s Českými drahami nasmlouvány také speciální vlakové spoje mezi Vizovicemi a Otrokovicemi. Denně tak zhruba půl hodiny po skončení hudební produkce pojede speciální spoj, aby se účastníci mohli bez větších komplikací a komfortně dostat směrem na Zlín. Fanoušci budou moci také využít zvýhodněných cen za taxislužbu mezi Vizovicemi a Zlínem.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Jako každoročně i pro letošní rok likérka Rudolf Jelínek organizuje prohlídky výroby. Návštěvníci festivalu tak opět budou mít možnost zhlédnout, jak vzniká „zlato" ze švestek a dalšího ovoce. Prohlídky bývají zakončeny ochutnávkou produktů, čemuž odolá skutečně jen málokdo. Možnost odpočinout si a opustit na chvíli ruch festivalu umožní návštěvníkům krásná okolní příroda Vizovických vrchů. Vyrazit se dá také do nedalekých Luhačovic.

UBYTOVÁNÍ

Přímo v areálu festivalu je pro návštěvníky možnost stanování v ceně vstupného. Kromě toho je ve Vizovicích řada soukromých provozovatelů kempů. Tam je pobyt zpoplatněn, ovšem jsou k němu i další doplňkové služby. Jedněmi z nejoblíbenějších míst pro táboření jsou fotbalový stadion, Rybárna nebo dřevařské závody, kde je kompletní servis, co se týká sociálních zařízení, sprch nebo stravování v blízkých podnicích. Pro kapely pak bude připraveno ubytování v hotelech ve Zlíně a ve Vsetíně.

PROGRAM

Jelikož se jedná o dvanáctý ročník, snaží se pořadatelé vždy přinést něco nového. Letos dali fanouškům kapely Helloween možnost sestavit si vlastní setlist. Tím pádem bude jejich vystoupení naprosto výjimečné oproti koncertům, které kapela odehraje jinde ve světe. Kromě toho se budou moci fanoušci se svými oblíbenci setkávat a fotit při každodenních autogramiádách. Prvních patnáct tisíc návštěvníků také obdrží jako dárek CD kompilaci plnou hitů účinkujících interpretů. Kromě toho budou připraveny zcela nové suvenýry nebo atraktivní vizuály ve spojení s logem Masters of Rock. Též dramaturgická pestrost jednotlivých žánrů bude nejširší v historii.

VSTUPENKY

Vstupenky je možné zakoupit již nyní, a to ve všech distribučních sítích Ticketpro, Ticket Art, Ticketportal, Eventim a také jsou k dostání na dobírku přes festivalový web. Cena čtyřdenní vstupenky je v současnosti dvanáct set padesát korun a postupně se bude šplhat nahoru až do výše patnáct set korun na místě. Cena jednodenní vstupenky zatím není pevně stanovena, ale měla by se pohybovat ve výši přes sedm set korun. Již přes polovinu kapacity areálu je vyprodáno. V minulosti se již také stalo, že pořadatelé museli z kapacitních důvodů ukončit prodej vstupenek na místě. Je tedy určitě dobré s nákupem vstupenek rozhodně neotálet.

OBČERSTVENÍ V AREÁLU

V areálu je pestrá kuchyně od vegetariánské až po domácí zabijačku. I zahraniční novináři tomuto fenoménu věnovali v minulých ročnících velkou pozornost. Důkazem jsou recenze v renomovaných zahraničních hudebních časopisech, které byly často věnované více stánkům s jídlem než tomu, co se dělo na pódiu. Zahraniční návštěvníci bývají u vytržení také z ceny piva, které je pro ně v přepočtu levné. Uhasit žízeň bude možné pivem Radegast či Pilsner Urquell i dalšími výrobky z portfolia plzeňského pivovaru. Tvrdý alkohol nabídne jak jinak než likérka Rudolf Jelínek.

ROMAN BUČEK