Nedávno se dokonce představili v Žižkovském divadle Járy Cimrmana. Úspěch nyní sklízí i s inscenací komedie Zakázané uvolnění od Petra Kolečka.

„Dá se to charakterizovat jako hořká komedie, ale nechci moc prozrazovat," říká Jana Žáčková, režisérka, herečka a nyní především dramaturgyně divadla.

„Vtipy tam jsou, ale má to i vážný podtext. My máme dvě linie dramaturgie, dětskou a večerní a u té večerní jsou v současnosti nejoblíbenější právě takové komedie, které mají i nějaké sdělení," vysvětluje.

Po dlouhé době se divadlo vrací i k hraní vlastních děl. Scénáře ke dvěma takovým se už píší a zatím uvádí SemTamFór na jeviště ekologickou pohádku Smetišťák Tom.

Napsala ji právě Jana Žáčková, jejímž záměrem bylo naučit děti třídit odpad.

„Nikde jsem zatím neviděla pohádku, která by nenásilnou formou říkala dětem něco o ekologii. A pohádky vždycky fungují na principu dobra a zla a na metaforách. Proto jsem začala psát o zvířátkách, která symbolizují lidský svět," přibližuje autorka, která svou hru představí ve Zlíně na Malé scéně.

Na hudebním doprovodu spolupracovali s Leošem Peteráčem z brněnského Divadla Polárka.

Nezávislé divadlo funguje už 13 let, ale teprve před třemi roky se profesionalizovalo.

„Začínali jsme jako amatérský soubor a objížděli jsme různé přehlídky. Když jsme začali mít úspěch, diváci nás začali zvát a napadlo nás, že bychom takto mohli fungovat dál," uvedl umělecký šéf a režisér Jan Julínek.

Říkají si divadlo bez stálé scény, ale pravidelně hrají v prostorách divadelního klubu Dílna.

„Kromě toho vystupujeme na Malé scéně, pravidelně taky v Hradci Králové, v Litomyšli a od příští sezony i v Praze a v Brně," doplnil Julínek. I proto, že vědí, jak je finančně náročné udržet divadlo v chodu, nad vlastní stálou scénou nepřemýšlejí.

Ve Zlíně chtějí herci nějakou dobu zůstat. Na jejich představeních často hostují i herci z Městského divadla a SemTamFór se snaží přilákat více lidí.

„Funguje tady hned několik scén a není to ideální místo, kde začínat s divadelním souborem," přiznává Jan Julínek.

Po zkušenostech ze začátků SemTamFór organizuje každoroční přehlídku Valašské Křoví. Ta se po třinácti letech rozrostla z původní skromné akce na místo setkávání amatérských souborů z celé republiky s profesionály.

„Olomouc, Brno, Krnov, Kouřim, hodně lidí přijíždí z Prahy. Někteří si berou v divadle volno, aby se mohli přijet jen tak podívat," přibližuje umělecký šéf SemTamFóru zajímavou akci.

ONDŘEJ MALÍŠEK