„Jarmark pořádáme už potřetí. Vesměs jsou to dámy, které prošly asistenčním centrem na podporu podnikání. A rozhodli jsme se jej nějakým způsobem zpropagovat," uvedla pořadatelka Romana Keglerová.

K vidění a také zakoupení byly na jarmarku šité výrobky, vánoční dekorace, potraviny, bižuterie a další. Jednou z prodejkyň byla i Lenka Plšková z Fryštáku, která zpracovává svoji zeleninu a ovoce ze zahrady.

„Vím, jak to pěstuju, jak to roste, starám se o to. Mám čtyři děti, takže vím, co jim chutná. To jsou mí největší kritici. Snažím se, aby všechno bylo zdravé. Třeba obyčejný cukr nahrazuji třtinovým. Když jsou děti nemocné, dávám jim bylinné sirupy," vysvětlila.

Největší zájem ve stánku byl ale asi o pesto z medvědího česneku a zeleninový základ pro dip. Vlastní výrobě se věnuje Lenka Plšková od minulého léta.

Jolana Kandji z Tlumačova naopak prodává nejedlé potraviny z filcu.

„Vyrábím si je sama, ale mám teď čtyři pomocnice. Šiju jídla od předkrmů až po zákusky. Napadlo mě to, když jsem byla na mateřské. To jsem ale šila spíš dráčky. Až když jsem měla nostalgickou náladu, napadlo mě vytvořit cukroví," zmínila se smíchem.

Novinkou letošního jarmarku byly kreativní dílny. Studenti spolu se svojí učitelkou odborného výcviku Soňou Makovcovou pekli cukroví, které návštěvníci mohli ochutnat nebo si je sami zkusit vyrobit.

„Vyrábíme vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky a jak známe ze silvestra slané tyčinky z listového těsta. Dílničky předvádějí naše žákyně," sdělila pro Deník Makovcová.

Vyrobit si něco z drátku, třeba rybičku nebo srdíčko, nabízel kreativní koutek sdružení Aktivně životem.

„Pořádáme workshop drátkování. U nás si může kdokoliv přijít zadrátkovat, vyrobit si buďto nějaký vánoční motiv, nebo výrobek podle vlastní fantazie. Tematika je vánoční, takže vyrábíme převážně rybičky. Ale předloh máme víc. Je to hodně jednoduchá technika, přece jen je to řemeslo," sdělila ředitelka Aktivně životem Věra Stojarová.

„Je tu úžasná předvánoční atmosféra. Hlavně se mi líbily dílničky. Škola vyrobila moc dobré cukroví. Nakoupila jsem si i nějakou dekoraci a vánoční dárek, ale nebudu prozrazovat," pousmála se návštěvnice Jana Andrejková.

Doprovodným programem byla i módní XXL přehlídka nebo vystoupení folklorního souboru Jasenčanky.

Na příští rok připravují organizátoři novinku v podobě tomboly.

DENISA SPURNÁ