„Poznala jsem kluky přes YouTube," vysvětlila patnáctiletá fanynka. Na koncertě kapely byla už pět krát, třeba i v Buchlovicích. Podpis nechce jen pro sebe, ale ještě pro dalších 16 kamarádů. „Vzájemně si vyměňujeme podpisy, třeba kamarádi mi dovezli podpis od Justina Biebra, ale Slzu mám nejraději," svěřila se. Petra a Lukáše – členy skupiny Slza, netrpělivě vyhlížela také Amálka Galušková, která na autogramiádu přišla i se svou maminkou. „Nejvíc se mi líbí zpěvák Petr a nejraději mám písničku Katarze," sdělila Deníku a v rukou držela novou fotoknihu. „Dostala jsem fotoknihu Slza obrazem k sedmým narozeninám, ale je to zároveň nejlepší vánoční dárek," doplnila nadšeně.

Autogramiáda skupiny Slza začínala ve Zlatém jablku v 17 hodin. Mezi prvními fanoušky byla už o půl čtvrté také Linda Nevařilová. „Podpisy jiných kapel nesbírám, ale Slzu miluji," vysvětlila devítiletá slečna, která má nejraději písničku Léto lásky. I ona se se Slzou seznámila přes YouTube. Její kamarád Dominik Bednařík také preferuje Léto lásky. „Nevadí nám tady čekat. Kapelu znám několik let a byla jsem na pár koncertech, nedávno třeba i v Bzenci.

Skupina Slza měla ve středu ve Zlíně celkově už třetí autogramiádu. „Minulý rok se kluci podepisovali neuvěřitelných 5 hodin," zmínila tisková mluvčí Zlatého jablka Kateřina Martykánová. Letos to zvládli v mírně kratším čase – autogramiáda trvala přibližně od sedmnácti do dvaceti hodin. Fanoušci si mohli koupit novou fotoknihu Slza obrazem, která na Petra Lexu a Lukáše Bundila nahlíží objektivem fotografa Jindřicha Kodíčka. Ten populární kapelu zachytil z větší blízkosti a odhaluje tak obrazy, které byly fanouškům doposud skryty. Jedinečná publikace je navíc doplněna o dosud nezveřejněné biografické texty a velký exkluzivní rozhovor.

V letošním roce navíc skupina jede Katarze Tour. Jejich debut, který na podzim získal trojplatinu, byl nominován také v Hudebních cenách Anděl. Nedávno duo představilo další úspěšný singl Fáze pád a Léto lásky. Na podzim se pak fanoušci dočkali také videoklipu k baladě Pouta. Smělé plány má Slza i na příští rok. „Připravujeme desku, která vyjde na podzim příštího roku, ale ochutnávka bude už na jaře," naznačil zpěvák Petr Lexa.

„Máme rádi překvapení," říká populární dvojice

Raketový start skupiny Slza překvapil i samotné členy kapely, tedy Petra Lexu a Lukáše Budila. Náctiletí paradoxně překvapení nejsou – prostřednictvím YouTube sledují vznik Slzy od počátku. Promyšlené příspěvky se na internetu šíří velmi rychle a právě Petr Lexa získal díky modernímu spojení tisíce příznivců. Osobní YouTube kanály umožňují cílenou marketingovou komunikaci a možná i proto se duo Slza stalo jednou z nejvyhledáva­nějších českých skupin. Aktuálně má na kontě nejen zcela nové hity, ale také fotoknihu Slza obrazem.

Proč jste se rozhodli pro fotoknihu?

Původní myšlenka byla přinášet našim fanouškům prostřednictvím fotek pohled do zákulisí kapely, do jejího soukromí. Začal s námi cestovat náš fotograf a fotil nejen koncerty, ale i jak jsme v šatně, jedeme na koncert ap., zkrátka vše. Začalo vznikat mnoho krásných fotek a padla tak myšlenka na vytvoření fotoknihy.

Fotíte se rádi?

Focení patří k naší profesy a nevadí nám. Sami ale příliš nefotíme. Oba jsme v dětství kreslili. Petr zkoušel malovat, Lukáš rád kreslil portréty. A také chodil na keramický kroužek.

Co vás na popularitě překvapilo?

Překvapilo nás, jaké množství fanoušků naše tvorba oslovila, a v jak krátkém čase. Moc si toho vážíme. Zároveň si uvědomujeme, že sláva je velmi relativní snažíme se ji brát s rezervou, jsme nohama na zemi. Zkrátka máme z ní radost, ale neblázníme z ní.

Dbáte důsledně na svou image. Radí vám někdo?

Ano, spolupracujeme se stylistkou. Již od založení Slzy se snažíme přemýšlet koncepčně a propojujeme vše, hudbou počínaje, image konče tak, aby vše tvořilo jednotný celek. Např. název Slza vychází z témat našich písniček – zpíváme o emocích, které můžou být smutné i veselé, stejně jako slzy – známe slzy štěstí, smutku, radosti. Tento kontrast vystihujeme barvami – černou a bílou. Proto je naše image černobílá. Vše se vším takto koresponduje.

Jaké jsou aktuální plány?

Právě jsme na konci druhé části KATARZE TOUR 2016 a v půlce autogramiád ke knížce Slza obrazem. Zároveň připravujeme druhou desku, která vyjde na podzim příštího roku, a ke které pojedeme velké turné. Na první singl z ní se fanoušci můžou těšit už na jaře.

Nedocházejí nápady?

Vůbec ne. Stejně jako u předchozí desky chceme udělat silnou a vyrovnanou desku s mnoha hity.

Jak strávíte nadcházející svátky?

Petr: Těším se na Vánoce. Pojedu za rodinou do Českých Budějovic a užiju si pohádky a cukroví. Dárky nakupuji vždycky až na poslední chvíli. Pak mě zachraňují internetové obchody s ultrarychlým doručováním. V jeden den těsně před Štědrým večerem mi přijdou všechny dárky najednou.

Lukáš: Já raději nakupuji hodně dopředu. Nerad chodím do nákupních center na poslední chvíli, kde je moc lidí. Ani nenakupuji přes internet, ale raději dárky vybírám přímo v prodejně.

Co byste chtěli dostat od Ježíška?

Necháme se překvapit, překvapení jsou nejlepší. Všem samozřejmě přejeme krásné svátky a těšíme se, že se uvidíme na koncertech.

Autor: Marcela Kaniová