K vidění budou i další zajímavé plastiky, fotografie Baťova areálu a výsledky umění mistrů kovářů. Akce potrvá do soboty 14. prosince.

Expozice v Kovárně Viva 74. budova svitovského areálu

„Dokončili jsme nedávno nové prostory v sídle naší firmy určené pro vzdělávání našich zaměstnanců, a tak si v nich chceme společně porovnat atmosféru dávných časů prostřednictvím fotografií Josefa Sudka a zásluhou SOkA Zlín se současnými snímky Libora Stavjaníka," sdělil spolumajitel kovárny Čestmír Vančura.

„Ukážeme také ladně vzduchem plující plastiky od Zdeňka Smída, mají také svůj rytmus, jako čas. Jsou skvělé a rádi je autorovi u nás hostíme. A volné plastiky nejlepších kovářských mistrů Karla Bureše, Jiřího Bati a Mariána Volentiéra nám v expozici zůstaly ještě ze dne řemesel," láká Vančura.

Hlavní část výstavy ovšem budou tvořit plastiky významného slovenského sochaře Rudolfa Uhra, který je dnes označován za zakladatele moderního slovenského sochařství. Z jeho rozsáhlé tvorby známé po celém světě vytvořil jeho syn Michal Uher výběr děl právě u příležitosti významného 100. výročí narození. „Návštěvníci zde budou mít možnost zhlédnout prostřednictvím asi dvaceti skulptur průřez otcovou uměleckou tvorbou z let 1943 až 1986," přiblížil malíř a architekt Michal Uher.

„Poprvé zde budou vystaveny i tři monumentální plastiky, vytvořené podle předlohy otcových děl. Tato díla vznikla právě díky Kovárně VIVA, v jejichž venkovních prostorách budou umístěna. V roce 2014 pak budou k vidění na promenádě bratislavské galerie Danubiana," doplnil Michal Uher, který se představí i se svými díly.

Kovárna VIVA kromě této expozice spolupořádá i poslední výstavu ke 100. výročí Rudolfa Uhra, která se uskuteční od 19. 12. v prostorách prestižní bratislavské galerie Nedbalka. Výstava s názvem Hlavy bude obsahovat část děl ze zlínské expozice, ale i další díla z umělcovy tvorby s tímto motivem. K vidění zde budou do konce měsíce ledna 2014.

Kdo byl R. Uher? 

Rudolf Uher pocházel ze slovenské Lubiny, kde se v roce 1913 narodil jako jedno ze 13 dětí v chudé rolnické rodině. Z prostého pasáčka se jako zázrakem stal učitelem a ve 30 letech se rozhodl stát sochařem. Vytvořil řadu děl, která vystavoval po celém světě. Jeho sochy reprezentovaly Československo např. na výstavách Expo v Ósace nebo Montrealu a na Bienale v Benátkách v roce 1966. Na začátku 80. let byl pronásledován komunistickým režimem. V roce 1973 částečně ochrnul a k práci po zbytek svého života používal pouze levou ruku. Zemřel v Bratislavě v roce 1987.

Dnes je Rudolf Uher považován za jednu z nejvýraznějších osobností československého sochařství a zakladatele moderního sochařství na Slovensku.