„Dělali jsme ho patnáct let a chtěli jsme se věnovat i jiným aktivitám. Ne vždy se také naše představa festivalu setkala s představami firmy, města a prapůvodních pořadatelů. Ale to je normální vývoj," okomentoval svůj odchod Zdeněk Jurásek. Dnes se naplno věnuje české asociaci známé americké silnice Route 66 a část roku vždy tráví v USA.

Jak bude tedy vypadat letošní ročník v režii nové produkční agentury? „Podstatná změna spočívá v tom, že se v hudebním programu zaměříme výhradně na špičku české a slovenské hudební scény, jako jsou například skupiny Kryštof, No Name, David Koller a podobně. Z hlediska technicko-organizačního zázemí zůstanou věci zachované v zásadě tak, jak na ně jsou lidé zvyklí dva vchody do areálu, místa pro stanování a jiné.

Program ale rozšíříme o alternativní scénu s divadlem, dětský koutek, kinokavárnu s hudebními filmy nebo gastronomický koutek se švestkovými specialitami," popsala Klára Mixová z tiskového servisu festivalu. Také divácky oblíbený souboj v pojídání švestkových knedlíků zůstává.

Nedělní program za kulturním domem

Věrní fanoušci festivalu byli zvyklí na tři festivalové dny. Letos se ale budou muset spokojit jen se dvěma. „Hudební program v likérce je soustředěn do pátku a soboty. V neděli proběhnou tradiční městské oslavy. Vzájemně se doplníme," objasnila Mixová.

Nedělní program zajistí město Vizovice ve spolupráci s tamním kulturním domem. Konat se nebude na pozemku firmy Rudolf Jelínek, ale v areálu sokolovny.

Pod názvem Folklorní a dechový festival ho město organizuje už po osmé. Určený býval spíše starším lidem, které neoslovil program hlavního festivalu. V letošním roce se ho ale město snaží omladit, aby nalákalo i mladší ročníky, které se tak v neděli mohou z likérky přesunout do centra města. Kromě folklorních souborů a cimbálových muzik se na pódiu vystřídají i kapely The Beatles Revival či Jiří Schelinger Revival.

Letošní ročník bez jarmarku

Tradiční jarmark na Štěpském dvoře se však letos z technických důvodů neuskuteční. Některé ze stánků se ale přesunou právě do areálu sokolovny. Den zakončí večerní promítání některého z českých filmů v letním kině.

Vstup na celou nedělní akci je zdarma. Město na ni z rozpočtu vyhradilo sto tisíc korun. Dalších třicet tisíc získá od kraje, který tento jednodenní festival, navazující na tradiční Trnkobraní, zaštiťuje.

Historie Vizovického trnkobraní

Historie festivalu Trnkobraní se začala psát před 46 lety. „Tehdy se potkal Miloš Žabka a ředitel závodu Rudolf Jelínek Jan Laga a řekli si: Co kdybychom ve Vizovicích udělali něco podobného, jako je Znojemské vinobraní? My tu máme švestky, co kdybychom tomu dali název Trnkobraní?" vzpomenula místostarostka Vizovic Zuzana Štalmachová.

Tehdy měla akce podobu okresních dožínek a byla spojená kromě hudby také s mnoha zemědělskými výstavami. „Hrál se folklor, dechovka, bigbít i věci pro děti. Byly tady stovky umělců, od Karla Gotta až po Moravanku," popsala místostarostka. Hlavním bodem programu bylo samozřejmě pojídání švestkových knedlíků, které se koná dodnes.

„Festival pořádalo a dodnes také spolupořádá Kulturně-společenské sdružení Vizovické trnkobraní," vysvětlila Štalmachová. Původně se akce odehrávala přímo v centru města na náměstí. „Potom přešla do areálu sokolovny, pak do areálu dnešního víceúčelového hřiště a teprve ve spolupráci s panem Juráskem se Trnkobraní přestěhovalo k Rudolfu Jelínkovi," popsala Štalmachová.

Stánkaři se kvůli zkrácení festivalu obávají menších tržeb. Bude jich míň

O jeden den méně bude mít letos tradiční vizovický festival Trnkobraní. Pokles návštěvnosti však prý pořádající agentura NedomYsleno rozhodně neočekává. „Odhadujeme, že do Vizovic přijede zhruba deset tisíc lidí," informovala Klára Mixová z tiskového oddělení agentury.

Na nápor festivalových turistů jsou Vizovice ve spolupráci s pořádající agenturou připraveny. Parkoviště i stanové městečko budou jako každoročně situovány v nejbližším okolí areálu firmy Rudolf Jelínek, kde se festival koná. „Přímo ve festivalovém areálu budou umístěna WC a ostatní sociální zařízení jako jsou umývárny a sprchy. Zajištěno máme i bohaté občerstvení. Parkovné poblíž areálu bude stát padesát korun. Stanování je zdarma," upřesnila Mixová.

Podle mluvčího zlínské policie Petra Jaroše by si návštěvníci festivalu měli dát pozor na kapsáře a počítat se zdržením, pokud do Vizovic jedou autem. „V době konání festivalu posílíme policejní hlídky. V pátek, sobotu i neděli bude ve Vizovicích stále přítomna více než padesátka policistů. Kromě členů dopravní policie se do hlídání pořádku ve městě a jeho okolí zapojí také kriminalisté, kynologové se psy a příslušníci cizinecké policie," uvedl Jaroš.

Propagaci třetího dne nezajistili

Nižší návštěvnosti se ale obává radnice a pracovníci Domu kultury Vizovice, kteří zajišťují nedělní doprovodný program festivalu v areálu místní sokolovny. „Ač nám bylo slíbeno, že pořádající agentura se bude spolupodílet na propagaci doprovodného programu ve městě, na plakátech jsem nic o nedělním programu v sokolovně neviděla," postěžovala si místostarostka Vizovic Zuzana Štalmachová.

Přitom nedělní program podle ní vychází z tradičního ducha festivalu a je zajímavý pro všechny věkové generace. V sokolovně se lidem představí kromě folklorních a dechových souborů také revival kapely Beatles Brouci band a revival Jiřího Schelingera. Mimoto se lidé mohou v neděli těšit na řemeslný jarmark, který se letos z areálu Štěpského dvora přesune do sokolovny, dále pak na mažoretky, orientální tanečnice, skákací hrad, malování na obličej a letní kino.

„Uvidíme, kolik lidí letos na festival přijede. Chápu sice stanovisko pořádající agentury, která se z ekonomických důvodů rozhodla snížit počet festivalových dnů ze tří na dva, ale obáváme se, že kvůli tomu přijede méně lidí a tržby místních podnikatelů se sníží," neskrývá své obavy místostarostka. Méně prý bude i stánkařů v ulici Nádražní, která areál likérky spojuje s městečkem.

„Máme potvrzeno pouze sedm stánkařů, kvůli jednomu dni se jim do Vizovic nejspíš nevyplatí jezdit. Účast na tradičním pojídání švestkových knedlíků odřekli i někteří z vyhlášených jedlíků," posteskla si Štalmachová.

O tom, zda se její obavy, co se týče snížení počtu návštěvníků, naplní, rozhodne ve velké míře patrně také víkendové počasí. Pokud bude hezky, čas na návštěvu festivalu si lidé jistě najdou. Kromě hudebního programu na dvou hlavních pódiích, který se tento rok orientuje na známé české a slovenské interprety, je pro návštěvníky festivalu připravena řada doprovodných akcí.

„Kromě kulinářské show a pojídání knedlíků se lidé mohou přijít podívat na divadelní představení komiků z oblíbeného pořadu Na stojáka, pro děti bude připraveno loutkové divadlo o Červené karkulce a bubble show Martina Kodeše," doplnila Mixová.

MICHAELA BARTOŠOVÁ, LENKA KAŠPAROVÁ