„Festival se ve Zlíně koná už počtvrté a zájem se rok od roku zvyšuje. Akce je ukázkou přímé podpory technického vzdělávání dětí, která u těch nejmenších začíná právě hrou se stavebnicí. Velká část výrobců navíc pochází ze Zlínského kraje," podotkla organizátorka festivalu Věra Stojarová.

Velkým lákadlem je stavebnice Merkur, se kterou si hráli snad všichni dnes dospělí Češi. Dřevěné stavebnice domků, chaloupek i hradů zase představí zlínská společnost Walachia, která se na podobných akcích prezentuje jen vzácně a obvykle svůj sortiment nabízí jen na renomovaných světových veletrzích.

Novinkovou řadu představí značka GEOMAG. Tradiční švýcarský výrobce magnetických stavebnic přináší nový patentový systém, díky němuž si děti můžou vytvořit své vlastní originální stvoření.

Nebudou chybět ani klasické magnetické tyčinky a kuličky, ze kterých je možné skládat geometrické tvary podporující představivost, i stavby nejrůznějších tvarů a rozměrů.

K vidění bude i tradiční česká stavebnice Seva: jejím základem jsou modré podlouhlé dílky a bílé spojovací kostičky, z nichž lze postavit model prakticky čehokoliv.

Chybět nebudou ani legendární postavičky Igráčka. Prvním vyrobeným byla figurka zedníka v roce 1976, letos tedy slaví 40. narozeniny. V roce 2010 český výrobce EFKO uvedl Igráčka v moderní podobě a ten si opět získal velkou oblibu mezi dětmi i jejich rodiči. Děti si budou moci zakoupit bílou figurku, kterou pomalují podle své fantazie.

Společnost Pokart připravila na výstavu zajímavé stavebnice z lepenky, součástí bude i herna se stovkami papírových cihliček ke stavění. Stavebnice značky MAKURA zase mají jedinečný systém skládání umožňující stavby všeho druhu.

Nově se lidé na akci setkají také s dřevěnou stavebnici PONY. Její vývoj se datuje před rok 1991, předloni se její výroba z Čech přestěhovala na Valašsko a jednoduchým spojováním dílců trámce, kolečka, kulatinky a kolíků je možné z ní postavit, cokoliv vás napadne.

Další novinkou budou slepovací stavebnice hradů Engelsberk z voňavého, masivního dřeva. Tato malá rodinná manufaktura z Valašska dnes nabízí několik typů stavebnic a jejich kvalitní a funkční dřevěné výrobky přinášejí radost a spokojený úsměv na dětských tvářích.

Dalším lákadlem výstavy bude plastová stavebnice Sluban, která vyrábí sady kostiček a postaviček. Je určena k sestavení, ale také ke kombinování různých částeček, čímž se u dětí rozvíjí zejména jemná motorika.

Kostky se navíc dají kombinovat s podobnými kostkami jiných značek. Velmi oblíbenými jsou pak u dětí také různé logické hry, které na výstavu přiveze jako doprovodný program společnost Mindok: u dětí rozvíjejí pozornost, paměť a logické myšlení. 

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU