Zároveň s tím dělají i osvětu o tom, jak totalitní režimy v minulosti zasáhly do životů zdánlivě obyčejných lidí a o jejich neuvěřitelné morální síle a osobní odvaze.

„Chceme i v mladších lidech vzbudit zájem o dění v dobách ne až zas tak dávno minulých, aby se vyvarovali stejných chyb a nepřidávali se k extremistům," vysvětlila hlavní koordinátora projektu Paměť národa na cestách Olga Plchová. V dnešní době řada lidí, nutno podotknout, že mnohdy právem, nadává na současné poměry a má pocit, že všechno je špatně.

„Spousta lidí si neuvědomuje, že takto vyjádřit svůj názor mohou pouze díky svobodě a berou to jako samozřejmost," dodala. Dříve však za něco takového hrozilo vězení. „Člověk si nemohl ani zanadávat v hospodě bez toho, aniž by se bál, že ho někdo udá," vzpomínal jeden z přihlížejících Pavel Šmíra.

I další návštěvníci mobilního studia, součástí něhož byla také expozice fotografií a příběhů lidí, kteří byli za totality perzekvováni, poukazovali na důležitost takovýchto akcí. „Hlavní je, aby se na to nezapomnělo. Mám pocit, že v dnešní době jsou lidé ke všemu velmi lhostejní a ta zlá doba by se mohla velmi rychle vrátit," vyjádřila své obavy Alena Sedláčková.

U příležitosti této akce organizátoři uspořádali již druhý ročník soutěže s názvem Příběhy dvacátého století, jejíž vítěz obdrží padesát tisíc korun a také nabídku na tříletou autorskou spolupráci se sdružením Post Bellum. Uzávěrka soutěže je 5. října.

Do té doby mohou zájemci přihlásit nahrávku a textově zpracovaný příběh pamětníka ať už z rodiny, známých či okolí. Stánek s informacemi najdou lidé na náměstí až do čtvrtka.

ROMAN BUČEK