I letos čeká poutní obec nápor desítek tisíc návštěvníků. Připraven je pro ně bohatý program. Vystoupit tam má také řada celebrit

 A stejně tomu bude i o letošních Dnech dobré vůle 4. a 5. července, kdy jsou na Velehradě pro veřejnost připraveny nejrůznější akce a bohatý doprovodný program.

Jubilejní rok svatého Cyrila a Metoděje byl zahájen v květnu letošního roku velkolepým koncertem zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů, která vystupovala v bazilice Santa Maria Maggiore ve Vatikánu společně se souborem Hradišťan. Toho se zúčastnil i předseda vlády Petr Nečas. ,,Příchod věrozvěstů na Moravu vnímám jako jeden z nejdůležitějších historických momentů českých dějin. Zanechali zásadní kulturní, ale i hodnotný odkaz, který značně ovlivnil také vývoj společnosti na našem území," konstatoval Petr Nečas.

Zazpívají Anna K. a Chinaski

Ve středu 4. července se ve večerních hodinách uskuteční na nádvoří velehradské baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Jeho moderátory budou duo Pavel Kříž a Barbora Černošíková. Během večera budou divákům a posluchačům představeny čtyři charitativní projekty, které posluchači mohou podpořit dárcovskou DMS.

V uplynulých letech podpořila benefiční koncert řada známých umělců. Za zmínku stojí například Marta Kubišová, Jožo Ráž nebo Hana a Petr Ulrychovi. A kdo vystoupí na velehradském pódiu letos? ,,Třináctý ročník Dnů lidí dobré vůle přivítá zpěvačku Annu K., skupinu Chinaski, Filharmonii Bohuslava Martinů ze Zlína a samozřejmě i stálici velehradských oslav, Jiřího Pavlicu s Hradišťanem," uvedla manažerka Kristýna Vavříková.

Koncert bude přímým přenosem přenášet Česká televize a Český rozhlas 1 Radiožurnál. Součástí Dnů lidí dobré vůle bude letos již dvanáctý ročník setkání vozíčkářů. Setkání pořádá tradičně Maltézská pomoc ve spolupráci s Českým velkopřevorským Suverénním řádem rytířů pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera. Pro účastníky je zajištěn pestrý program od poutní mše pro zdravotně postižené, cimbálové muziky nebo posezení na nádvoří před základní školou.

Přijede i Dagmar Patrasová

,,Programem provede sympatický Filip Tomsa. Loni zazářil na Velehradě poprvé, a protože se jeho moderování osvědčilo, pozvali jsme ho i letos," uvedl Michal Umlauf, hlavní manažer setkání vozíčkářů.

Kromě závěrečné čtvrteční slavnostní poutní mše svaté 5. července, kterou v dopoledních hodinách oslavy vyvrcholí, se návštěvníci mohou ve středu 4. července těšit například také na nestárnoucí Dagmar Patrasovou s vystoupením s názvem Dáda dětem.

,,Letošní ročník Velehradu dětem nese podtitul Od Andulky po žížalu. Na děti čekají písničky, soutěže, kouzlení a mnoho dalšího," uvedl projektový manažer akce Luboš Nágl.

Iniciátorem cyrilometodějských oslav v České republice byl Zlínský kraj. „Právě Zlínský kraj investoval stovky milionů korun do rekonstrukcí, obnovy baziliky a venkovních úprav zahrad," přiblížil situaci hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a dodal, že je velmi rád, že mohl společně se Zlínským krajem převzít záštitu nad touto významnou mezinárodní událostí. Jeho slova potvrdil tajemník projektu Josef Kořenek.

,,Dny lidí dobré vůle na Velehradě nejsou jen lokální akcí, ale mají celorepublikový a celoevropský význam," řekl Kořének.

JAKUB SCHMID