Už teď je ale jisté, že i další, jubilejní padesátý pátý ročník festivalu bude probíhat opět i o víkendu. Konkrétně od čtvrtka 28. 5. do středy 3. 6. 2015. Návštěvnost filmových produkcí přesáhla číslo 42 tisíc a také na letošní novinku, Festivalový zámek, bylo zvědavých asi devět tisíc návštěvníků.

„54. ročník se vydařil. I přesto, že bylo chladněji, než v tomto období bývá, drtivá většina našich programů se uskutečnila. Nedošlo k zásadním technickým problémům, vyskytlo se jen pár drobností," zhodnotila letošní festival Markéta Pášmová, programová ředitelka festivalu. Podle ní byly na víkendový program jen pozitivní reakce.

Krok do neznáma

„Byl to takový krok do neznáma. Nevěděli jsme, zda lidé přijdou kromě náměstí i do kin. Teď vidíme, že to byl dobrý nápad a budeme v tom pokračovat," doplnila Markéta Pášmová.

„Ta změna byla naprosto fantastická. Všude, kde se člověk o víkendu procházel, mohl vidět spoustu dětí s rodiči. Náměstí žilo, jak jsem dlouho nezažil," ocenil Miroslav Kašný, náměstek zlínského primátora pro oblast kultury. Ten také vyzdvihl propracovaný doprovodný program.

„Bylo naprosto fantastické, když se například Arnošt Goldflam věnoval našim seniorům nebo když přišel Martin Dejdar na zlínskou ZUŠ poradit začínajícím hercům," ocenil Miroslav Kašný přínos festivalu pro běžné občany města.

Filmový festival je každoročně týdnem, kdy si mohou Zlíňané připadat pomalu jako v Praze. Alespoň co se týká počtu známých osobností v ulicích města. Dejdar, Hrušínský ml., Suchánek, Geislerová, Vojtek. Kdy jindy je možné potkat celou plejádu známých herců přímo v ulicích Zlína. A ti se tu podle organizátorů cítí dobře.

„Řada z nich tu byla i dříve, ale letos to prožívali skutečně intenzivně. Je velkým zadostiučiněním, když nám děkovali. Člověk rád vidí, že se nenudili a třeba tu i získali nové přátele. Naši hosté hodnotili festival velmi vysoko," poznamenala Míla Řádová z guest servisu filmového festivalu.

Za vůbec nejúspěšnější film letošního festivalu je možné asi považovat nizozemský snímek Boys, který bodoval hned ve čtyřech kategoriích, mimo jiné i v hodnocení diváků.

MINIROZHOVOR S Bárou Basikovou

FILM FEST ZLÍN 2014: Autogramiáda Bára Basiková a Rudy z Ostravy v obchodním centru Zlaté jablko ve Zlíně.Jak se vám letos na festivalu líbilo? Prožila jste jej čistě pracovně, či jste se stihla i pobavit?

Každý rok je to tady nádherné, spousta akcí, atrakcí a podobně. Byla jsem tady letos dva dny, po které jsem intenzivně pracovala. Když už tady jsem, tak jsem toho chtěla využít a měla jsem tedy spoustu akcí pro fanoušky. Koncert, autogramiády, focení, dneska soutěž pro děti. Říkám, je to tu moc hezké.

Pořádáte koncerty a akce určené dětem i dospělým. V čem je jiné vystupovat pro děti?

Všechny akce pro děti jsou veselejší, akčnější, protože s dětmi je větší zábava. Děti jsou bezprostřední. Když dělám pro děti nějaký koncert nebo hraji v pohádce, tak publikum to daleko více prožívá. Sama mám děti, tak vím, jak je hezké pro děti něco pořádat.

Z tohoto pohledu tedy asi festivalu pro děti a akcím pro děti obecně fandíte…

Jsem moc ráda, že zlínský festival má tuto tradici, že se každý rok zlepšuje a zdokonaluje. Vymýšlí se další a další akce a programy. Festival je tak každý rok zajímavější, což je dobře, myslím, že zlínský festival má jméno, má tradici a je dobré ho pořád zlepšovat.

Byla jste tu také v porotě pěvecké soutěže, co byste talentovaným dětem vzkázala?

Všechny děti byly naprosto skvělé, muzikální. Doporučila bych jim, aby se hudbě věnovaly, začaly chodit do sboru nebo kroužku a hlavně musejí cvičit, cvičit a cvičit.⋌