Do posledního místečka zaplněný sál Masters of Rock Café ve Zlíně na Čepkově zažíval včera pěkně napínavé chvilky. Slovy moderátora akce: „Takový bigbít tady ještě nebyl." Šest finálových týmů ze šesti zlínských škol se tu utkalo o pomyslný titul největšího znalce baťovské éry.

Jak se říká typickým zlínským domkům

Soutěž byla rozdělená do tří částí. První byla znalostní. Žáci odpovídali na otázky nebo měli poznávat, co je na obrázku.

„To bylo nejtěžší, naučit se ty obrázky," potvrzovali soutěžící. Není divu. Žáci měli například z obrázků poznat kanadské sídlo firmy Baťa v Torontu.

Měli říct, jak se jmenovaly námořní lodě firmy Baťa, nebo museli vědět, jak se říkalo zlínským cihlovým domkům a pro kolik byly rodin. Školáci měli také vědět, jak se říkalo typickým botám od Bati nebo jak je vysoká jednadvacítka a kolik má pater.

„Se mi vždycky líbí, jak se soutěžící při lehké otázce leknou. Asi si říkají, že to přece nemůže být tak lehké," smál se moderátor. Ve druhé části rozhodovala šikovnost a zručnost. Vždyť zašněrovat botu jednou rukou není nic lehkého. Ve třetí části pak čtyřčlenné týmy měly vyzdobit či dekorovat prázdnou bílou holínku. Výsledky pak žáci prezentovali.

„My jsme nakreslili na holínku piškvorky, protože to má znázorňovat, že život je hra. Také jsme nakreslili zahradu, protože zahrada je krásná a my máme názor, že život je také krásný," zdůvodnily svou volbu dámy z týmu ZŠ Štefánikova.

Další týmy pak na obuv kreslily symboly Zlína. Například jednadvacítku, domky nebo i baťovská hesla.

Heslo: Odklad 
je zloděj času

„My jsme naši botu ozdobili i zelení, protože Zlín je město zeleně. Máme tu i heslo – Odklad je zloděj času," prezentoval výtvor další ze soutěžících. Na vymyšlení i tvorbu designu měli patnáct minut.

„Je obdivuhodné, co za 15 minut žáci dokázali. Ale hlavně ty prezentace byly úžasné. Mělo to ducha, nebylo to jen nějaké plácání," ocenil porotce Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati. Shodl se s ním i další porotce primátor Miroslav Adámek.

„Přiznám se, že jsem šel do kolen. Zpracování a prezentování těch témat se mi strašně líbilo," neskrýval primátor.

V porotě dále zasedl akademický sochař Radim Hanke, ředitel Obchodní akademie T. Bati Pavel Hýl a historik Zdeněk Pokluda. A jak to dopadlo? V konkurenci zlínských škol z ulic Komenského, Komenského 78, Slovenská, Štefánikova, Okružní a Nová cesta byli nejúspěšnější zástupci školy ZŠ Štefánikova.

Ale pozor, o tom kdo skončí druhý a získá boty od Bati a kdo první a vyhraje tablet, musel rozhodnout los. Konkrétně kámen, nůžky, papír. Stejné znalosti, ale méně štěstí měl tým ze ZŠ Okružní.

Zkrátka nepřišlo ani publikum. V soutěžních mezičasech totiž soutěžili i diváci. Po delším hádaní konečně někdo věděl, kde se narodil Tomáš Baťa junior. Správná odpověď byla Praha. „A to jsi věděl, nebo hádal?" ptal se moderátor jednoho z žáků.

„Nóóó, to jsem věděl, jako," zněla reakce.

„Je mi úplně jasné, jak to bylo," smál se moderátor. Kdo vyhrál? O vítězi musel rozhodnout los.

1. místo ZŠ Štefánikova, tým 8. A a 9. B ve složení:

Anna Hunáková

Kateřina Seidlová

Pavla Fritzová

Barbora Lišková

2. místo (po losu) ZŠ Okružní, tým 9. B a 8. A ve složení:

Kateřina Krejčí

Kateřina Balušková

Jana Hyánková

Jirka Vodák