Máme ho raději než Masters of Rock, je to více pro rodiny s dětmi a i ta muzika se dá poslouchat, říkají místní

Přáli si, aby Vizovice měly něco podobného jako Znojemské historické vinobraní. Jejich nápad se ujal, a tak se letos 22. a 23. srpna bude ve Vizovicích konat už 47. ročník. V minulém roce však zaznamenali nejenom skalní fanoušci Trnkobraní změny.

„Zkrátili jsme délku festivalu ze tří dnů na dva," sdělila Klára Mixová z pořadatelské agentury NedomYsleno.

Ke zmíněnému kroku přistoupili kvůli snižující se návštěvnosti. Tento trend se jim loni podařilo zvrátit.

Festival opět jen na dva dny

„Už v minulém roce se návštěvnost zase zvýšila a všechno naznačuje, že tomu tak bude i letos," doplnila Mixová. Podle místostarostky Vizovic Zuzany Štalmachové však zkrácení festivalu neoceňují místní obyvatelé.

„Moc se jim to nelíbí. Ale záleží to člověk od člověka. Někdo Trnkobraní nemusí vůbec, jinému je jedno, kolik dní trvá," zamyslela se Štalmachová. V porovnání s metalovým festivalem Masters of Rock město na Trnkobraní nevydělá.

„Náklady spojené s Trnkobraním jsou mnohem vyšší než jeho příjmy," uvedla. Vizovičtí podnikatelé se také shodují na tom, že Trnkobraní nelze z hlediska tržeb příliš porovnávat s metalovým festivalem Masters of Rock.

„Přirovnal bych to spíše k lepšímu víkendu, kdy přijde více lidí," uvedl majitel restaurace U Sochy Antonín Tlusťák. I přesto živnostníci přípravy nezanedbávají.

V plánu mají navýšení počtu personálu, ale i změnu nabízených jídel.

„Jídelníček zmenšíme a zařadíme na něj jídla méně náročnější na přípravu," vypočítal plánované změny majitel Café Retro Vizovice David Vávra. Podle Tlusťáka se změny odvíjejí hlavně od odlišné klientely v době Trnkobraní.

„Je tu hodně rodin. Děti bývají při delším čekání neklidné, a tak je pro nás důležitá rychlost," vysvětlil. Mezi místními obyvateli je Trnkobraní oblíbené. „Líbí se mi, že má festival mnohaletou tradici a že je založen na tom, co je pro naše město typické," zamyslel se Jakub Bořucký. Tradici Trnkobraní oceňuje i Milena Kovářová.

„Mám jej mnohem radši než Masters of Rock. Do města aspoň přijedou kapely, které se dají poslouchat," řekla. Nelíbí se jí hlavně návštěvníci metalového festivalu. „Jsou mezi nimi častěji různá individua. Na Trnkobraní přijedou spíše rodiny s dětmi a ve městě není takový nepořádek," obhajovala svůj názor.

S Trnkobraním budou souviset i dopravní změny. Na jednosměrku bude změněna silnice od Zádveřic.

„Jedná se o starou cestu směrem na Vizovice od pálenice ke kuchyňskému studiu Sýkora až na kopec Těchlov," upřesnila mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Dodala také, že po dobu festivalu budou na pořádek ve městě nepřetržitě dohlížet desítky policistů. Ti se mimo jiné zaměří hlavně na to, aby ve stanovém městečku nedocházelo ke krádežím.

V neděli na Trnkobraní naváže Folklorní a dechový festival, který město společně s Domem kultury Vizovice zajišťuje zdarma pro všechny návštěvníky. Jeho devátý ročník začíná v 10 a končí v 18 hodin.

„Jeho součástí bude také řemeslný jarmark, stánky s občerstvením a atrakce pro děti," uzavřela Štalmachová.

KRISTÝNA MARŠOVSKÁ