Nejen milovníky historie jistě potěší prvorepubliková tvář proslulých moravských lázní. Točilo se hned na několika místech lázeňského areálu od Vodoléčebných lázní přes hotely Jestřabí a Dům B. Smetany až po Jurkovičův dům.

„V době vzniku první republiky, do níž je seriál zasazen, patřily tyto budovy k nejvýznamnějším v Luhačovicích," zmínil výkonný ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Pro hosty a návštěvníky Luhačovic bylo natáčení vždy velmi atraktivní.

„Mnohokrát viděli televizní štáb v plném nasazení, mohli sledovat práci režiséra, kameramanů nebo se potkat s řadou známých herců," přiblížil Jiří Dědek, podle kterého byla díky desítkám osob v kostýmech a historickým kočárům iluze počátku minulého století zkrátka dokonalá.

Četníci z Luhačovic se natáčeli také v Lednici, u Brna, na Vysočině a na dalších místech. Na jednom statku se přitom při natáčení splašil kůň s povozem, vzpomíná zlínský herec Radoslav Šopík.

„Byl už vystresovaný a nečekaně se rozběhl k lesu i s bryčkou, která pak narazila do stromu. Celá situace byla velmi dramatická a jsme rádi, že se nikomu nic nestalo," zmínil jeden z herců. Vedle ústřední dvojice mladých četníků Martina Donutila a Roberta Hájka a Pavla Zedníčka coby jejich zkušeného kolegy se v seriálu objeví Karel Dobrý, Jiří Langmajer, Robert Jašków, Pavla Tomicová, Alena Mihulová, Igor Bareš nebo Vica Kerekes.

„Příběhy z prostředí prvorepublikového četnictva byly inspirovány skutečnými událostmi," informovala mluvčí České televize Alžběta Plívová.

Na dvanácti epizodách režijně spolupracovali Biser A. Arichtev, Peter Bebjak a Dan Wlodarczyk. Seriál si vyžádal zhruba 200 natáčecích dnů, 160 herců a 1500 komparzistů.

Přesto, že se dnes koná jeho televizní premiéra, někteří už snímek viděli na konci listopadu v kinosále kulturního domu v Luhačovicích, kde se promítala předpremiéra. Sál s kapacitou 250 míst byl zaplněn do posledního místa.

Další možnost netradičního představení seriálu budou mít návštěvníci 21. reprezentačního plesu Lázní Luhačovice, na kterém bude několik překvapení s četnickou tematikou.

Největší moravské lázně patří díky jedinečné architektuře a lázeňskému parku k vyhledávaným lokalitám pro filmaře. Natáčely se zde také seriály Četnické humoresky nebo Znamení koně II.

V seriálu Četníci z Luhačovic si zahrálo i několik herců Městského divadla Zlín. Mimo jiné Helena Čermáková, Luděk Randár, Zdeněk Julina a Radoslav Šopík, kterého uvidíme pitvat mrtvoly.

Jakou postavu v seriálu ztvárňujete?

Moje role se jmenuje „Doktor Ziegelbauer". Je to průběžná postava a díky tomu se objevuje v téměř všech dílech seriálu, i když je to jen malá role. V prvním dílu se ovšem neobjeví, pouze se o tomto lékaři mluví. Doktor Ziegelbauer je soudní lékař a volají ho vždy, když dojde k nějakému mordu. Potom prakticky ve všech dílech pronáší odborné výrazy z lékařské branže.

Došlo i na dramatické události?

Ano. Natáčel jsem i s koňmi, protože doktor Ziegelbauer jezdí za případy v bryčce s koňským spřežením. V jedné zápletce dojde také k přepadení této bryčky. Několikrát jsme to zkoušeli, ale pak, když se točilo tzv. „naostro", tak se vystresovaný kůň nečekaně rozběhl přímo proti kameře a utíkal i s bryčkou dál do lesa, přičemž povoz se zasekl o stromy a bylo to opravdu velmi nebezpečné. Naštěstí se nikomu nic závažného nestalo, ale ten den už jsme nenatáčeli. Sám jsem zvědavý, co se z této situace použilo pro finální verzi.

Kde jste nejvíce natáčeli?

Tento seriál se natáčel tři roky, i když s drobnými pauzami, přičemž jedna byla dokonce půlroční. Nejčastěji na Vysočině poblíž Brna na překrásném lesním statku. Tady dokonce režiséři využili i chlév, který v době natáčení sloužil jako vězení.

Co pro vás osobně bylo zcela nové?

Pravděpodobně ohledávání mrtvol, protože to je opravdu málo běžná zkušenost. Celé natáčení mě ale bavilo a obohatilo. Líbilo se mi třeba natáčení v Lednici, kde jsme točili na nádraží. Četníci jsou sice z Luhačovic, ale přece jen je nádraží v Lednici krásnější a dobovější.

Vznikla během natáčení nová přátelství?

Tři roky je dlouhá doba. Zpočátku jsme se všichni jen tak okoukávali a poznávali. Časem si samozřejmě s někým sednete víc. S některými herci se takto setkávám vždy po pár letech právě při podobných natáčeních a je to příjemné.

Jaká byla atmosféra?

Byla výborná, a to zásluhou režisérů, neboť je to právě režisér, který určuje, jaká panuje nálada. Naštěstí tito režiséři byli až na výjimečné okamžiky profesionální a pohodoví. Na natáčení se přitom podílí obrovská spousta lidí.

Překvapil vás někdo konkrétně?

Pro mě osobně byl příjemným překvapením Pavel Zedníček, který je opravdu milý a velmi dobře se s ním spolupracuje.

Jak se těšíte na sledování seriálu v televizi?

Jsem zdravě zvědavý a celá rodina mne podporuje a těší se na vysílání. Myslím si, že se rozhodně nemáme za co stydět. Byla to poctivá práce, při které se velmi dbalo na dobovost. Doufám, že očekávání nezklameme, ačkoliv navázat na úspěch Četnických humoresek není snadné.

MARCELA KANIOVÁ