ZÁJEM ROSTE

Dramaturgové programového oddělení Zlín Film Festivalu zhlédli letos 2331 snímků. „Rok od roku se zvyšuje zájem tvůrců. Přichází nám čím dál víc přihlášek a pečlivě vybíráme," uvádí umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodává: „Do programové nabídky jsme se letos rozhodli zařadit menší počet snímků, chceme festival pro diváky udělat přehlednější. Nabízíme více repríz festivalových filmů a lidé tak budou mít větší šanci je na festivalu zhlédnout."

Hlavními tématy festivalu bude letos 20. ročník Salonu filmových klapek, Švýcarsko, Švédsko a také 110. výročí narození významné autorky Astrid Lindgrenové. Její Pipi, jako symbol šťastného dětství, se stala inspirací pro vznik letošního festivalového vizuálu.

SOUTĚŽE I HOSTÉ

Diváci se mohou znovu těšit na snímky pro děti a mládež, evropské režijní debuty, animovanou tvorbu, studentské filmy a mnoho dalších celkem v pěti soutěžních a v devíti mimo-soutěžních sekcích. „Letos máme v soutěžích připraveno 26 celovečerních snímků, 60 krátkých filmů animovaných a 66 krátkých studentských," vypočítává Markéta Pášmová.

Do Zlína letos zavítají významné osobnosti české kinematografie, jako jsou například Eliška Balzerová, Jiří Menzel, Ivan Trojan, Miroslav Donutil, ale třeba také opěrní pěvkyně Magdalena Kožená.

Kostýmní výtvarník Theodor Pištěk zde v závěru festivalu převezme ocenění za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež. (kul)