V týdnu od 7. do 12. května se tak město Zlín stane opět po roce centrem divadelního dění. „Festival stavíme každý rok na dramaturgické pestrosti, přičemž neměnnou tradicí je uvádět původní dramatickou a inscenační tvorbu českých a slovenských divadel,“ charakterizoval koncepci ředitel zlínského divadla Antonín Sobek. Letošní ročník bude navíc originální ve své otevřenosti k občanům města, kteří se mohou stát náhodnými diváky mnohých představení v ulicích i na nádvoří divadla. Program ve své skladbě nabízí tři základní okruhy – inscenace českých a slovenských původních dramatických textů, originální adaptace a původní překlady klasických textů a uvádění zahraničních autorů na českých a slovenských jevištích. „Okruh původní tvorby nabídne například hru Hypermarket Slovenského národního divadla, Strange love v nastudování Činoherního studia Ústí nad Labem a dva tituly pro mladého diváka – Žižkov od Davida Jařaba v provedení Pražského komorního divadla a inscenaci Petra Kolečka Britney goes to Heaven ostravského Divadla Petra Bezruče,“ řekla k programu dramaturgyně festivalu Jana Kafková.

Do kategorie klasických textů zařadila dramaturgie tituly Lucrezia Borgis – srdce a jed Středočeského divadla v Kladně, Čechovova Ivanova v nastudování Slovenského komorního divadla v Martině a v neposlední řadě adaptaci Rothova románu Spřízněni volbou v provedení Dejvického divadla Praha a také zlínskou Peškovu adaptaci dvou Tylových her – frašku Cesta do Ameriky lodí i artéskou studnou. Vrcholem celého festivalu zřejmě budou inscenace zahraničních autorů na domácích jevištích. Repertoárové divadlo Ungelt přiveze svého skvělého Picassa, ve kterém excelují Milan Kňažko a Vilma Cibulková a první česká scéna, Národní divadlo, uvede poslední hru zlínského rodáka Toma Stopparda Rock´n´Roll, která reflektuje pohnutou dobu nesvobody bývalého Československa.

V představení zahraje legendární hudební skupina Plastic people of the Universe, jejíž příběh se stal zdrojem námětu autorovi. V rámci hostujících zahraničních divadel se letos představí polský soubor Teatr Rozrywki Chorzów, jenž uvede hru Křik. Jedná se tanečně- -hudební performanci o základních lidských a mravních hodnotách, které existují navzdory společenskému systému. „Diváci budou sledovat přeložený text na titulkovacím zařízení a není důvod k obavám z jazykové bariéry,“ doplnila k uvedení Kafková. Letošní festival nabízí divákům nejedno mimořádné představení včetně mnohých uměleckých osobností a jedinou-kaňkou celé koncepce a organizace tak zůstává absence Slováckého divadla s výtečnou inscenací J. A. Pitínského Divá Bára, jež na festival bezesporu patří a v programech byla zpočátku avizována. Ať už je důvod zrušené inscenace jakýkoli, neboť obě divadla prezentují tuto skutečnost zcela rozdílně, v konečném důsledku budou ochuzeni pouze divadelní příznivci a návštěvníci festivalu.