Jednou z mnoha žen, které si prošly trablemi kvůli těmto vadným implantátům, je i šestatřicetiletá Alena N. ze Zlína, která si z pochopitelných důvodů nepřála uvést své jméno. „Odjakživa jsem měla malá prsa. V pubertě se mi spolužačky smály, že jsem plochá jako laťka od plotu. Nijak jsem tento fakt neřešila. Každý jsme nějaký, tak jsem to naopak brala jako přednost. Nicméně postupem času jsem si říkala, že by nebylo špatné si svůj tajný sen splnit a nechat si odborníkem ňadra zvětšit," vypráví svou zkušenost Alena.

Jako dárek jí tento estetický zákrok daroval manžel před dvěma lety k Vánocům. Na jednu zlínskou kliniku, kterou nebude z pochopitelných důvodů jmenovat, docházela pravidelně na konzultace, aby ji lékař seznámil s různými tvary implantátů, ale také možnými komplikacemi. V životě by ji údajně nenapadlo, že se tento zákrok stane její noční můrou.

„Pamatuji si, že po operaci jsem měla ňadra opuchlá a velmi mě bolela. Doktor mě ujistil, že jde o běžné pooperační komplikace, které má každá žena, jelikož je to určitý zásah do těla," líčí pooperační rekonvalescenci Alena.

Po několikadenní hospitalizaci se tedy mohla pyšnit poprsím, které bylo o číslo větší. „Manžel na mně mohl oči nechat a přítelkyně mi záviděly," vzpomíná s úsměvem.

Po půl roce to začalo. Spekulace v televizi o vadných implantátech, které prosakují do tkáně, i žaloby na společnost, která implantáty dodávala. Alena nevěnovala těmto událostem příliš velkou pozornost. Případů nebylo moc a navíc ona žádné problémy zatím neměla. Ovšem před půl rokem začala pociťovat bolesti v oblasti hrudníku.

Už ani za milion

Tehdy už rozruch kolem vadných implantátů opadl a s onou kauzou si to vůbec nespojovala.

„Když mé problémy trvaly delší dobu, vyhledala jsem lékaře a ten mě poslal na mamograf. Ukázalo se, že jsem jedna z žen, které se silikonový implantát opravdu rozkládá v těle," vzpomíná Alena.

Na operaci šla hned o pár dní později. „Každou chvíli jsem se pozorovala, jestli nemám nějaké další příznaky nebo jestli nemám modřiny na hrudníku. Připadala jsem si zvláštně. Nějaká neživá látka se do mě vpíjela a rozhodně to nebyl dobrý pocit," upozorňuje Alena. Jasně zlínskému primáři estetické chirurgie řekla, že chce všechen silikon odstranit a nebude riskovat další prsní náhradu.

„Nechala jsem si implantáty vyjmout a rozhodla se, že zůstanu u své původní velikosti bez jakéhokoli přídavku silikonu. Za zvětšení prsou jsem zaplatila přes pětadvacet tisíc a vyjmutí implantátů taky nebylo zadarmo," upozornila Alena.

Jakmile bylo vše odstraněno, připadala si jako rozdvojená osobnost. „Na jedné straně jsem byla ráda, že mám utrpení za sebou, na té druhé, že mám zpátky svá malá přírodní prsa," dodává Alena.

S odstupem času už se se vším srovnala. „Teď už bych nikdy na žádnou plastickou operaci nešla, i kdyby mi chirurgové dali milion a mávali na mě stohy atestací prsních implantátů," uzavírá svůj příběh se šťastným koncem Alena N.

Autor: Jakub Schmid