„V sobotu okolo čtvrté hodiny ranní jela hlídka zkontrolovat budovu okresní správy sociálního zabezpečení ve Zlíně. Museli prověřit signál o možném narušení objektu. Na místo jel i psovod se služebním psem," popsal mluvčí zlínských policistů Petr Jaroš. Zatímco hlídka obcházela budovu, zašel se psovod se psem podívat na nedaleké kryté parkovací stání.

„Tam objevili v tmavém koutu schouleného a silně podchlazeného muže," řekl Jaroš. Policisté přivolali lékařskou pomoc a muž skončil v nemocnici. Při teplotách, které během víkendu na Zlínsku panovaly, by pravděpodobně za pár hodin již nebylo promrzlému muži pomoci. Policisté okamžitě přivolali lékařskou pomoc a až do příjezdu sanitky sledovali jeho životní funkce.

S podchlazením, ale i umrznutím se zlínští záchranáři setkávají každou zimu. „Týká se většinou lidí bez domova. Negativní roli často hraje i alkohol," řekl mluvčí krajských záchranářů Petr Olšan. Alkoholem si bezdomovci pomáhají, aby tolik necítili nepříjemný chlad. Pak ale nedokážou odhadnout, kdy už je třeba vyhledat pomoc, nebo se kvůli opilosti nedostanou do azylového domu.

Najít teplé místo, kde by mohl člověk bez domova trávit noci, je ve Zlíně stále složitější.

„Azylový dům pro muže má v tuto chvíli plně obsazeno. Noclehárna má aktuálně volné jedno místo. Nově příchozí odkazujeme buď na seďárnu, kde se v noci zdržuje kolem šesti mužů, nebo doporučujeme obrátit se na azylový dům v Otrokovicích. Tam by ještě volno mít měli," uvedla sociální pracovnice Českého červeného kříže, který zlínský azylový dům provozuje, Barbora Palánová.

V případě žen je situace ještě horší. Azylový dům pro ženy, o kterém se ve Zlíně mluví už roky, zatím neexistuje a do seďárny kvůli její malé kapacitě a dřívějším problémům dnes ženy nepustí. I ony musejí hledat pomoc jinde.

Dalšího umrzlého muže našli ve čtvrtek dopoledne roznašeči letáků ve Vsetíně-Janišově. Na Vsetínsku se jedná už o druhý případ. Nešťastníka objevili brigádníci kolem desáté hodiny dopoledne před jeho vlastním rodinným domkem.

„Tělo patřilo třiapadesátiletému muži ze Vsetína. Přesnou příčinu smrti určí nařízená pitva," konstatovala policejní mluvčí Lenka Javorková.

Na podchlazení už tuto sezonu zemřeli tři lidé, posledním je sedmatřicetiletý muž z Uherského Brodu.

Autor: Jitka Voglová