„Na základě rozhodnutí byl upraven tok řeky Moravy tak, aby se zrychlil průtok vody. Doposud neznámá látka, kterou unášel vítr proti proudu, se rychleji natlačila na nornou stěnu, kde ji hasiči v rozmezí od 9 do do 10:30 hodin posbírali do přistaveného kontejneru. Nornou stěnu jsme pak už stáhli," informoval v neděli za krajské hasiče Pavel Řezníček.

Skvrna neznámého charakteru, která se objevila na řece, zaměstnávala hasiče hned z několika stanic. V sobotu na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Otrokovice, posílená o jednotky dobrovolných hasičů obcí Napajedla a Spytihněv.

„Po celý den na místě prováděli ruční sběr neznámé látky z vodní hladiny, aby zabránili jejímu dalšímu šíření. Velkou část se podařilo z řeky odstranit," informoval za krajské hasiče Pavel Řezníček.

Událost byla hlášena už ve čtvrtek v podvečer. Ten den hasiči položili asi 60 metrů norné stěny přes řeku Moravu, aby zabránili dalšímu úniku neznámé látky a bylo možné ji na hladině zachytit. „Bylo zjištěno, že skvrna se táhla až od čističky odpadních vod v Otrokovicích," konstatoval Pavel Řezníček.

V pátek se hasiči pokusili látku odebrat pomocí sorbentů a olejových separátorů. To ale nebylo příliš účinné, nornou stěnu ponechali na místě i nadále. Hasiči odebrali další vzorky, na zjištění druhu látky a jejich zdroje spolupracují policie a zástupci životního prostředí.