Na některých úsecích varují silničáři před ledovkou, například v centru Zlína nebo v buchlovských kopcích na hlavním tahu na Brno. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. V kraji se stalo několik nehod.

Ve vyšších polohách Vsetínska a Zlínska připadlo na silnice až pět centimetrů sněhu. Mohou se zde tvořit sběhové jazyky a závěje. Na silnicích nižších tříd leží místy uježděná vrstva sněhu.

V kraji se stala řada nehod, například na Vsetínsku skončilo v příkopě několik aut. Hasiči vyjížděli k několika nehodám, dopoledne ke srážce autobusu a osobního automobilu u Kvasic na Kroměřížsku. V autobusu se nikdo nezranil, řidič osobního vozu byl zraněn těžce, záchranáři ho převezli do zlínské nemocnice.

„Už v průběhu jízdy hlásil velitel zásahu na operační středisko, že komunikace je silně zledovatělá," uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Na místo nehody poslal provozovatel náhradní autobus, i ten však měl problém vzhledem ke stavu vozovky z místa odjet. „Velitel zásahu proto požádal o příjezd posypového vozu údržby komunikací," podotkl Netopil.

Na území celého kraje sněží, na Kroměřížsku a Zlínsku vane silný vítr. Teploty se odpoledne pohybovaly od minus pěti do minus jednoho stupně Celsia.

Kroměřížsko

Sníh opět komplikoval motoristům život

Chvalčov – Sněžení v pátek opět výrazně zkomplikovalo život řidičům na Kroměřížsku.

Potíže a nehody ale museli policisté řešit už v předchozích dnech: ve čtvrtek například řízení svého Fordu Fiesta nezvládla třiadvacetiletá žena mezi Tesákem a Chvalčovem.

„Při jízdě z kopce dostala po průjezdu pravotočivou zatáčkou na zamrzlé sněhem pokryté cestě smyk, přejela na levou stranu vozovky a tam se střetla s protijedoucím vozidlem Ford Focus, které řídil třiašedesátiletý muž," popsala kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Oba řidiči naštěstí vyvázli bez zranění. Téměř totožnou nehodu, pouze o necelý kilometr dál, ale řešili dopravní policisté už ve středu ráno.

„Také devětačtyřicetiletý řidič Škody Felicia tam v úseku klesání dostal na zledovatělé silnici smyk a rovněž on přejel do protisměru, kde se čelně střetl s automobilem Audi A5," potvrdila Kyšnerová.

Čtyřiačtyřicetiletý muž za volantem audi vyvázl bez úhony, řidič ve škodovce se zranil lehce.

„Policisté u všech účastníků vyloučili požití alkoholu. Na vozech byla způsobena celková škoda okolo tři sta padesáti tisíc korun," dodala mluvčí.

V pátek se vinou nepříjemného sněžení mimo jiné střetl na hranicích Kroměřížska a Zlínska nedaleko Kvasic autobus s osobním autem. Porci nového sněhu navíc očekávají meteorologové i během víkendu, na silnicích se proto vyplatí opatrnost.