Naostro závodníci pojedou až v pátek 24. srpna večer. Oblíbená erzeta v ulicích Zlína odstartuje ve 21 hodin.

Městská super RZ měří 10 kilometrů

„Městskou super RZ jsme do programu zařadili potřetí. Letos je okruhová a pojede se na dvě kola. Měří necelých deset kilometrů,“ uvedl mluvčí Barum rally Roman Ordelt. „Pro diváky je to velice atraktivní záležitost. Podle našich odhadů se jen v pátek na zlínskou RZ přijde podívat na pětadvacet tisíc lidí,“ myslí si mluvčí. Nejzajímavější lokalitou podle něj bude autobusové nádraží a svitovský areál.

„Barumku každým rokem navštíví kolem dvou set tisíc příznivců motorismu,“ upřesnil ředitel Barum rally Miloslav Regner. Letos však akce přiláká nejspíš lidí mnohem více. Barumka je totiž poprvé součástí prestižního světového závodu Intercontinental Rally Challenge (IRC).

To ve srovnání s minulými ročníky zdvojnásobilo i rozpočet závodů. Přesnou sumu však mluvčí Ordelt prozradit nechtěl. „Řeknu to tak. Chorvatská rally má rozpočet asi třicet milionů korun. Barumka se letos tomuto číslu blíží,“ sdělil.

Průběh akce zajistí 2000 lidí

Vstupné na dnešní dopolední přejímku vozidel u Velkého kina i na večerní městskou RZ je volné. Za ostatní RZ však budou muset návštěvníci platit. „Máme dva druhy vstupenek. Pro ty, kteří se půjdou podívat na pár RZ, jsou určeny jednorázové vstupenky za padesát korun. Pro ostatní bude výhodnější zakoupit si visačky pro volný vstup za sto sedmdesát korun. Ty platí na všechny akce po dobu všech čtyř dní,“ vysvětlil Ordelt.

Hladký průběh akce bude zajišťovat na dva tisíce lidí. „Diváky v propagačních materiálech i na tabulích podél trati upozorňujeme na vše, čeho se mají vyvarovat. Místo, odkud chtějí rally sledovat, by měli zaujmout co nejdříve, ne na poslední chvíli přebíhat, natož přes trať. Nutné je, aby dbali i dalších pokynů pořadatelů,“ upozornil Ordelt.

Na bezpečnost jezdců a návštěvníků budou dohlížet stovky policistů. Akce totiž pravděpodobně kromě fanoušků motorismu přiláká i zloděje.
„Doporučujeme všem, aby si hlídali věci a nenechávali v zaparkovaných vozech nic cenného,“ řekla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková s tím, že pomáhat bude i policejní vrtulník. „Budeme z něho koordinovat dopravu a vyhledávat volná parkovací místa,“ vyjmenovala. Hlídky o víkendu posílí i zlínští strážníci.

Letošní Barum rally pojede 120 posádek ze 13 zemí. K vidění budou vozy 15 značek. Loňské prvenství se pokusí obhájit již trojnásobný vítěz barumky Roman Kresta.