Nechybějí mezi nimi ani obhájce prvenství z loňského roku Jan Kopecký nebo úřadující kontinentální šampion a lídr průběžného pořadí Kajetan Kajetanowicz z Polska.

Kopecký, tovární jezdec Škody, bude příští týden o víkendu na Zlínsku usilovat o pátý triumf v kariéře, který by mu zajistil zisk doposud putovního poháru do osobního držení.

„Vítězství na jednotlivých rallye nepočítám, na Barumce je to jiné. V posledních letech se nám tam nedařily sudé ročníky, tak to zkusíme letos zlomit," řekl Kopecký po triumfu na Bohemia rallye a poukázal na fakt, že ve Zlíně vyhrál v letech 2009, 2011, 2013 a 2015.

Nejen Češi, ale také zástupci z Francie nebo Itálie

Čtyřiatřicetiletý Kopecký tentokrát pojede se startovním číslem 2, jedničku totiž dostal na základě rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace (FIA) Kajetanowicz. Přihlášen je i zkušený Francouz Bryan Bouffier, trojnásobný mistr Evropy Ital Luca Rossetti pojede s vozem Toyota GT86 CS-R3 s pohonem zadních kol. Poprvé by měl zlínskou rallye absolvovat i hokejový mistr světa z roku 2000 Martin Špaňhel, jenž se automobilovým soutěžím příležitostně věnuje.

Ve startovní listině chybějí průběžně druhý muž MČR Pontus Tidemand ze Švédska a čtvrtý Jan Dohnal. Sedmý Václav Pech, který závodí s vozem Porsche 997 GT3, pojede až se startovním číslem 91 v „české" části startovního pole. V absolutním pořadí přitom lze očekávat, že vítěz z roku 2014 bude atakovat umístění v elitní desítce.

„Musím přiznat, že nám to dělalo velké starosti. Je to nepříjemná situace. Číslo pro něj je děsivé. Bohužel jeho auto nemůže jet Evropu s ohledem na homologaci," řekl ředitel rallye Miloslav Regner. ¨

„Zkoušeli jsme o tom jednat i s FIA, ale nejde to. Musíme proto například udělat i delší přestávku mezi oběma částmi, evropskou a českou, aby Vašek nedojel posledního v předešlé části," přiznal Regner.

Podobné problémy již pořadatelé rallye řešili v době, kdy v závodech ME nemohly startovat vozy specifikace WRC, které v Česku ještě závodily.

„Je to běžné na všech evropských závodech šampionátu. Nebude to dělat neplechu, pořadatelé mají velké zkušenosti," řekl generální sekretář Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky Adam Eliáš.

Vedle ME a MČR bude Barum rallye také součástí domácího mistrovství historiků.

„Trochu jsme byli zaskočeni, kolik je přihlášeno aut. Počítali jsme s tím, že oproti normálu bude o deset aut více, a ono jich je třicet. Proto je celkově více než 200 aut," dodal Regner.

Seznam přihlášených posádek
1 Kajetanowicz Kajetan/Baran Jarosław (Pol., Ford Fiesta R5)
2 Kopecký Jan/Dresler Pavel (Škoda Fabia R5)
3 Bouffier Bryan/Panseri Xavier (Fr., Citroën DS3 R5)
4 Lukyanuk Alexey/Arnautov Alexey (Rus., Ford Fiesta R5)
5 Tarabus Jaromír/Trunkát Daniel (Škoda Fabia R5)
6 Sirmacis Ralfs/Šimins Artūrs (Lit., Škoda Fabia R5)
7 Valoušek Pavel/Havelková Veronika (Škoda Fabia R5)
8 Kobus Hermen/Thierie Davy (Niz., Škoda Fabia R5)
9 Habaj Łukasz/Woś Piotr (Pol., Ford Fiesta R5)
10 Černý Jan/Černohorský Petr (Škoda Fabia R5)
11 Kreim Fabian/Christian Frank (Škoda Fabia R5)
12 Odložilík Roman/Tureček Martin (Ford Fiesta R5)
14 Botka Dávid/Szeles Peter (Maď., Citroën DS3 R5)
15 Jakeš Miroslav/Ehlová Marcela (Škoda Fabia S2000)
16 Kostka Tomáš/Kučera Ladislav (Škoda Fabia R5)
17 Vlček Martin/Žáková Jindřiška (Ford Fiesta R5)
18 Tlusťák Antonín/Vybíral Ivo (Škoda Fabia R5)
19 Cherain Cédric (Bel., Škoda Fabia R5)
20 Jelínek Jan/Machů Petr (Škoda Fabia S2000)