Proč by vlastně příznivci rychlých aut měli sledovat páteční program Barumky ze svitovské fanzóny? Oproti dalším částem trati se zde platí vstupné…

Letošní CREAM Safety a Fan zóna Barum Czech Rally Zlín je vlastně přirozenou odpovědí na otázku, která byla položena již minulý rok, kdy Barumka rovněž projížděla svitovským areálem, a bylo zde, stejně jako letos, zázemí Star Rally Historic.

Tenkrát jsme pouze využili situace a postavili zde tribunu pro naše klienty, ale napadlo nás, že bychom mohli pro příští, tedy letošní, Barumku a fandy motorismu připravit velkou a zajímavou fanzónu s večerním programem. Svitovský areál se každým rokem stále více oživuje, je radost pozorovat, že sem proudí lidé za zábavou, prací, někteří zde dokonce bydlí.

Vstupné je vlastně symbolické, protože náklady na postavení této Cream Safety a Fanz óny se všemi tribunami, pódiem, produkcí, ostrahou, ozvučením, projekcí atd. se pohybují v řádech stovek tisíců korun a v žádném případě nepokryjí ani 15 % celkových nákladů.

Rovněž důvodem je bezpečnost návštěvníků. Na Barumku každoročně chodí desetitisíce lidí a je třeba korigovat jejich množství ve fanzóně. Myslím, že cena je velmi příznivá, návštěvníci budou mít dobrý výhled a skvělou zábavu.

Jak je vlastně fanzóna bezpečná? Nemůže se stát, že do ní „vletí" závodní vůz?

Tak já pevně věřím, že se nic, co popisujete, nestane. Za bezpečnost na celé rallye odpovídá organizace závodu, tedy vlastní Barum Czech Rally Zlín, a my samozřejmě postupujeme v souladu s jejich pokyny a bezpečnostními předpisy. Městská Super RZ je trošku jiná než rychlostní zkouška ve volném terénu, dovolím si říct, že pomalejší.

Rovněž na začátku naší fanzóny je šikana, která auta zpomaluje. Mezi silnicí a začátkem bezpečnostní zóny jsou betonové bezpečnostní zábrany. Vlastní bezpečnostní zóna je pak dalších 11 metrů volného prostoru.

Součástí dění ve fanzóně je i projekce přenosu ze Super RZ Zlín. Na jaké záběry se mohou fanoušci těšit?

My budeme přebírat záznam přímo z Barumky, takže to bude záležet na režii. Věřím, že to budou atraktivní záběry z městské Super RZ a že to bude kvalitní podívaná. Budeme mít dvě projekce, jedna bude naproti tribunám u budovy 14/15 a druhá bude na hlavním pódiu.

Nemalou atrakcí bude představení Supersportu R200 z dílny Hoffmann Novaque. Budou si moci fanoušci do auta i sednout? Bude možné se s ním vyfotit?

Tady bohužel budu muset fanoušky motosportu a naše návštěvníky zklamat. Bohužel nám pan Petr Novaque, autor tohoto konceptu, sdělil, že z důvodu homologačních zkoušek nestihnou exemplář R200 složit a přivézt představit.

Jeho i nás to velmi mrzí, těšili jsme se, že budeme moct tuto novinku představit zlínské veřejnosti, nicméně chápeme to.

Jaký je zatím zájem o lístky v hodnotě 99 Kč? Je potřeba si s jejich koupí raději pospíšit, anebo to lze nechat až na den závodu?

Enormní, tuším, že je posledních 150 lístků k dispozici. Určitě doporučuji všem, kteří mají zájem o lístky, buď aby sledovali Rádio Zlín, nebo Kiss, kde mohou o ně soutěžit … nebo aby zašli na recepci naší budovy max32 
(J. A. Bati 5648) v areálu Svitu ve Zlíně a koupili si je zavčasu.

Nabídne fanzóna i nějaký program v sobotu či neděli? Tedy ve dnech, ve kterých se závodníci vydají na tratě v okolí?

Ne, fanzóna je hlavně postavená pro městskou Super RZ, která probíhá v pátek navečer, nicméně stavět ji budeme již od středy, protože ve čtvrtek najíždí posádky historických aut Star Rally Historic a chtěli bychom, aby zázemí pro tuto část Barumky bylo již připravené.

V sobotu pak je start historické rallye od nás z areálu, takže určitě pokud vás historici zajímají, tak všechny srdečně zveme, nicméně fanzóna je primárně postavená pro páteční akci.

Jistě už přemýšlíte, jak s fanzónou naložíte v dalším ročníku Barumky. Můžete aspoň naznačit, čeho by se diváci mohli v roce 2016 ve svitovském areálu dočkat?

Tak určitě budeme mít organizaci více propracovanou a poučíme se z letošního roku. Přece jenom náš hlavní byznys je prodej a pronájem nemovitostí, stavba nových projektů a revitalizace Svitu či jiných starších objektů, a organizace fanzóny je trošku mimo náš denní chleba, proto se ale snažíme spolupracovat s profesionály z oboru a již nyní máme signály od našich obchodních partnerů, že by rádi participovali na příštím ročníku, což samozřejmě může posunout fanzónu o hodně dále.

Jak vy sám hodnotíte letošní obsazení závodu? Jste sám příznivcem automobilových závodů?

Tak já miluji auta, mám jednoho sportovního veterána v garáži, se kterým jezdím na historické rallye, dokonce jsem i jednu ve své kategorii vyhrál (Prague Carlsbad Classic) a párkrát obsadil 2. a třetí místo, takže vztah k autům mám. Letošní obsazení je velmi slibné, 143 posádek z 26 zemí dává představu o mezinárodním zastoupení.

Bude tady velká většina jezdců z elitní desítky, takže to bude určitě skvělá podívaná. Smekám před energií pana Regnera a organizačního týmu Barumky, že se jim daří tento závod držet na špici rallye. Odvádí neskutečný kus práce.

Zkuste na závěr prosím zhodnotit přínos i význam Barumky pro zlínský region.

Zcela určitě Barumka ke zlínskému regionu vždy patřila a stále patří. Je to součást zlínské sportovní kultury, která je známa na celém světě a díky ní zde každoročně přijíždějí tisíce fanoušků motosportu, a zlínský region má tak výjimečnou příležitost k vlastní propagaci.

Takže význam a tím i přínos má historický, současný, kulturní, sportovní a i ekonomický! Držíme organizátorům palce a hodně štěstí i do budoucích ročníků.