Důvod? Jako ryzí amatér šel totiž za prací. „Dostal jsem atraktivní nabídky ve školství, prací budu mít víc a časově budu zaneprázdněný. Zkombinovat s basketem ve Zlíně by to bylo velmi složité. Už mě to také táhlo domů. Chyběla mi přítelkyně a rodina," přiznal Medek.

Přes týden totiž žil v Baťově městě, kde na desáté základní škole vyučoval tělocvik, zeměpis a informatiku. „Pokud jsme nehráli, na víkendy jsem dojížděl do Nového Jičína," poznamenal Medek, který dál bude učit jen žáky na základce v Novém Jičíně.

Přesto se chvíli rozhodoval a všechno zvažoval. „Bylo to těžké. Přece jen ve Zlíně jsem strávil tři a půl roku a město mi přirostlo k srdci. Měnit práci během roku a skončit v týmu nebylo nic jednoduchého," připustil.

Vedení klubu jej ale nepřemlouvalo. „Přemlouvání neproběhlo. Vedení mou situaci pochopilo," je vděčný Medek. „Dojíždět z Nového Jičína i vzhledem k počasí by bylo komplikované. Tím spíš, že začíná v nové práci. Nechtěli jsme ho vytrhávat jen na páteční zápasy," vysvětlil Kotala, proč se ani příliš nesnažil jednu z opor týmu udržet.

Proto jsou nyní na řadě mladší hráči, aby díru po zkušeném rozehrávači zacelili.

„Uvidíme, koho si vychováme. Přestože jsem s dostatečným předstihem věděl, že odejde, nikoho za něj shánět nebudeme. Máme sezonu rozehranou velmi dobře. Nemusíme se stresovat zápasy o baráž. Cíl, kterým je play off, máme splněný. V následujících zápasech chceme větší zodpovědnost přenášet na mladší hráče, aby se nám to příští rok vrátilo. Bude na nich ležet víc zodpovědnosti než doposud," slíbil Kotala.

Medek se nyní alespoň ze začátku připojí k týmu Nového Jičína, který hraje oblastní přebor.

„To je ale ještě v řešení. Zatím ale budu tady. Uvidíme, jestli se najde možnost hrát lepší soutěž v blízkosti, která by mi dovolovala vše časově zvládat," připustil Medek, že je omezen právě zaměstnáním.

„Na první ligu stále kvality má. Když mu dá někdo adekvátní nabídku, věřím tomu, že by jí využil," myslí si Kotala o hráči, který v aktuální sezoně měl v průměru víc než deset bodů na zápas.

Na co bude Medek vzpomínat?

„Na super lidi, kteří se ve Zlíně kolem basketu motají. Byli jsme skvělá parta, hlavně poslední roky. V aktuální sezoně se už kluci rozprchli na vysoké školy a někteří se odstěhovali ze Zlína, takže ani nechodili pravidelně na tréninky a jádro se rozpadlo. Ale na to já budu vzpomínat ze všeho nejvíc. Zažili jsme spoustu legrace a zábavy," pousmál se Roman Medek.