Naopak „dvojka" Jiří Landt–Ludvík Písek se pátým místem odsoudila k sestupu.

„Přestože jsme měli na začátku sezony ambice útočit s oběma týmy na medailové pozice, tak jsme nakonec rádi, že se nám podařilo udržet alespoň s naším prvním výběrem v extralize," oddechl si zlínský trenér Ladislav Navrátil.

Ještě po prvním kole přitom vše nasvědčovalo tomu, že oba týmy budou pevně ukotveny v první čtyřce.

„Následně ale Jana Krejčího donutily zdravotní potíže vynechat polovinu sezony a náhradnímu složení týmu s Miroslavem Gottfriedem se nepodařilo udržet krok se sehranějšími týmy," přiznal kouč.

„U naší dvojky se na výsledkovém propadu bohužel podepsalo 3. kolo, kde naše dvojice zcela propadla a nezískala jediný bod," doplnil.

Výsledné počty před posledním extraligovým kolem tak byly jednoduché – buď sestoupí jeden, anebo oba naše týmy. Šance byly pro oba týmy stejné. Po prvním vzájemném nervydrásajícím duelu uspěla dvojka a vše již nasvědčovalo tomu, že Zlín 1 po dlouhých letech v nejvyšší soutěži padne.

„Kluci se ale nenechali zlomit. Hned v dalším zápase doslova přejeli MO Svitávka 10:2. Chvíli nato to odnesl tým SC Svitávky 2 5:1 a Favorit Brno 1 4:1, což rozhodlo o jejich záchraně," označil Navrátil.

„Jirkovi s Luďou za Zlín 2 nevyšly zápasy s SC Svitávka 2 a MO Svitávka 1, kde měli naplno bojovat. Právě toto zaváhání je stálo extraligu. Jelikož ale víme, nakolik jsou oba kvalitní hráči, tak nepochybuji o tom, že napřesrok budou opět v nejvyšší soutěži bojovat po boku naší jedničky," je optimistou trenér.

Ve zlínském táboře prvního týmu zavládla po turnaji obrovská spokojenost a hlavně úleva. „Ze samotné hry máme velmi dobrý pocit. Nemáme výraznou slabinu. Hrajeme v klidu, jsme úderní, s kvalitní obranou a celkově nebezpeční pro jakýkoliv tým na světě," je přesvědčený brankář Zlína 1 Martin Struhař.

„V příštím týdnu nás čeká zakončení sezony na našem posledním kole Světového poháru v německém Ailingenu, kde se pokusíme vylepšit naši pátou příčku z rakouského Hochstu. Bohužel kvůli Honzově nepřítomnosti ve velké části sezony nemáme dostatek nominačních bodů, abychom mohli tuto elitní soutěž nejlepších oddílů na světě hrát i v příštím roce. Přesto máme potenciál k tomu, abychom se mezi elitu co nejdříve vrátili," dodal s úsměvem Struhař.