Body do olympijské kvalifikace by mu ale chybět neměly. Do anglické metropole má rázně nakročeno a účast pod pěti kruhy by mu neměla uniknout.

„V podstatě to beru jako hotovou věc, i když čistě teoreticky mi ještě nominace může uniknout. Takovou myšlenkou se ovšem vůbec nezaobírám a celou přípravu jsem už koncipoval směrem k olympiádě,“ předeslal Čelůstka, jenž v zimních měsících trénoval v Turecku, na Kanárských ostrovech a v Itálii. Tedy v osvědčených destinacích.

Zejména v Turecku již ladil formu s výhledem na první vrchol sezony v podobě mistrovství Evropy. To se již příští pátek uskuteční v Izraeli.

„Hlavní prioritou byla intenzita a přechodové tréninky. Podmínky jsem měl ideální a doufám, že ve výsledku na mistrovství Evropy to půjde poznat. V případě, že závod zvládnu, mohl bych si definitivně zajistit letenku do Londýna,“ má spočítáno zlínský triatlet.

I proto narozdíl od většiny svých reprezentačních kolegů vynechal úvodní honbu za body v Austrálii, přestože loni se mu u protinožců dařilo.

„To jsem však pobýval na tréninkovém kempu v Africe, odkud to bylo přece jen o něco blíž. Letos nechci ztrácet energii zbytečným cestováním. Tělo by pak nemělo dostatečnou regeneraci. Raději to risknu a bez jakéhokoliv přípravného podniku pojedu hned na Evropu,“ ozřejmil svěřenec trenéra Jaroslava Formánka.

Ani po šampionátu starého kontinentu to ovšem s ostrými závody nehodlá přehánět. Do konce kvalifikačního termínu pro olympijskou nominaci se představí jen v San Diegu a v Madridu, tedy v závodech série mistrovství světa, a ve francouzské lize, která patří k neuznávanějším klubovým soutěžím. V červnu jej uvidí i naši východní sousedé v Bratislavě, kde se uskuteční jeden z podniků Evropského poháru.

Hlavní část předolympijské přípravy bude tvořit soustředění v italských Alpách, kde hodlá trénovat do půlky července.

„Příprava ve vysokohorském prostředí mi maximálně vyhovuje. Mám s ní jen ty nejlepší zkušenosti,“ říká Čelůstka, který se hodlá vrátit do běžných nadmořských výšek teprve tři týdny před olympijským závodem. Před nejprestižnější akcí celého letošního roku pak absolvuje ještě jeden kontrolní start.

Zlínský triatlet se ovšem hodlá vytáhnout také na tuzemských tratích. Zářijové mistrovství republiky v Brně bere opravdu vážně. „Domácí titul mi ve sbírce pořád chybí. Letos bych na něj chtěl konečně dosáhnout,“ přiznal 30letý sportovec.