Závodnice v orientačním běhu na lyžích Hana Hančíková tak uplynulý evropský šampionát v Lotyšsku hodnotí pozitivně, byť zlínskou reprezentantku mrzí, že na loňské výsledky z Ukrajiny nenavázala. Vše si může vynahradit už teď v Kazach᠆stánu, kde začíná mistrovství světa.

„Čtvrté místo z klasické trati jsem chtěla obhájit. V našem sportu však nezáleží pouze na výkonu jednotlivce, ale také na štěstí. Když někteří z předních závodníků udělají chybu, otevírá se tím prostor pro další. Loni jsem této možnosti využila, letos si favoritky čelní příčky pohlídaly," konstatovala Hančíková, jež na klasice obsadila 14. pozici.

Už tento výsledek byl sám o sobě nejlepším českým počinem mezi ženami v individuální disciplíně. Zlínská reprezentantka jej pak ještě vylepšila v závěrečném sprintu, v němž pronikla mezi první desítku.

„Tím jsem si svůj cíl splnila. Převažuje spokojenost. Vzhledem k problémům, které jsem během léta a podzimu měla, odpovídají dosažené výsledky mým možnostem," připomněla Hančíková zdravotní peripetie v přípravném období.

V týmech se dařilo

Česká jednička mezi ženami nezklamala na evropském šampionátu ani v týmových disciplínách. Ve smíšených štafetách skončila společně s Jakubem Škodou v redukovaném pořadí na sedmé příčce, v trojčlenných ženských štafetách pak coby finišmenka dovezla český tým na výborné páté pozici, když v závěru odrazila nápor Švýcarek.

„Navíc jsme porazily i záložní družstva Rusek a Skandinávek," vypíchla 23letá sportovkyně.

Spokojená byla i s úrovní samotného mistrovství, které loňský podnik na Ukrajině výrazně převyšovalo.

„Jednotlivé tratě byly pestřejší a zajímavější, pořadatelé neměli problémy se sněhem a po organizační stránce klapalo vše o něco lépe," chválila Hančíková, která se představila v uplynulých dnech také doma.

Doma jen vítězila

Nejprve se na Vysočině zúčastnila Akademického mistrovství České republiky, kde coby reprezentantka Masarykovy univerzity Brno dominovala v běhu na lyžích. Zvítězila na trati 10 kilometrů bruslařsky a ve štafetě, na pěti kilometrech klasicky brala stříbro. Poté se vrátila opět k orientačnímu běhu na lyžích a ve Vlachovicích získala tuzemský titul na krátké trati. Tím si zároveň upevnila vedení v seriálu Českého poháru.

Oba podniky posloužily zároveň jako příprava na nadcházející světový šampionát. Ten hostí již na začátku příštího týdne Kazachstán.

„S výsledky jsem maximálně spokojená. Byla to výborná příprava," potvrdila zlínská lyžařka, která se před včerejším odjezdem děsila především dlouhého cestování.

Boj o medaile se totiž bude odehrávat v horách vzdálených okolo jednoho tisíce kilometrů od letiště v hlavním městě Astaně.

„Nejdůležitější proto bude dobrá aklimatizace, pak se můžu znovu porvat o nejlepší desítku. Každá země má oproti evropskému šampionátu sníženou kvótu jen na čtyři závodnice, v tom vidím svoji šanci. Seveřanek a Rusek bude o něco méně," říká Hančíková.