„Konkrétní cíl jsme si nedali, chceme především stabilizovat kádr a vytvořit silný tým pro budoucnost. Děvčata ale mají svou vizi a chtějí se dostat co nejvýše, play-off je meta, o medaili snít,“ poznamenal Martin Spuchlák, který před sezonou nahradil u kormidla Aleše Kořínka. Ten se stal sportovní manažer interligového výběru.

Pod jeho vedením se tým se s přestávkami připravoval již od června a stihl sehrát téměř 15 přípravných zápasů.

„Splnili jsme to, co jsme si naplánovali, mírně nás omezovaly pracovní povinnost a drobná zranění,“ smířlivě konstatuje slovenský kouč, jehož výběr v létě vsadil na „neokoukané“ soupeře převážně ze zahraničí. A vedl si více než dobře.

„Pro tři čtvrtiny týmu to bylo první s jinou než česko-slovenskou házenou, pro polovinu pak přímá ostrá prověrka v seniorské kategorii. Z tohoto pohledu nám dala utkání hodně, ukázala sílu kolektivu,“ pochvaluje si 41letý bývalý úspěšný házenkář.

Po svém příchodu se musel vypořádat s odchody Drotárové , Dufkové (obě ukončení kariéry), Gärtnerové a Birkušové (obě přestup do Hodonína), zraněné koleno na delší čas vyřadilo Kamenářovou. Návrat k házené naopak hlásí pivotka Vlková a po zranění Mizerová.

„Kádr je uzavřen, některé hráčky budou nastupovat i v prvoligové juniorce. Filozofií klubu je práce s vlastními odchovankyněmi,“ zopakoval Spuchlák, jemuž na úvod bude scházet rekonvalescentka Andrýsková.

Los nového ročníku interligy přitom není vůbec snadný. V úvodních pěti kolech vyzvou převážně favority, začnou v neděli na Slavii.

„Náročný los, na druhou stranu ukáže, na co máme. Hrát se dá s každým a minimálně dva body bychom uhrát měli. Mám ale svůj tajný tip, který prozradím až za měsíc,“ dodal s úsměvem Martin Spuchlák.

Výsledky házenkářek Zlína v přípravě: Zlín – Veselí n. M. 36:35 a 26:25 (13:11), – Trenčín – 31:25 (16:12), – Trenčín 23:19 (11:11), – BNTU BelAZ Minsk 29:28 (14:15). Turnaj v Melsungenu (hráno 2x15 min.): Zlín – TG Nürtingen Handball 11:18 (6:10), – HSG Hannover-Badenstedt 19:15 (9:7), – SG 09 Kirchhof 18:17 (9:8), – HSG Bensheim 10:10 (5:4), – Halle-Neustadt-Wildcats 12:15 (4:6), – SV Werder Bremen Handball 8:9 (5:4)

Jak vidí sezonu expert
Je to malér, čeká nás soutěž bez osobností. Favorité interligy jsou jednoznační – v Česku Most, na Slovensku Michalovce, naopak jejich největší rivalové Slavie a Poruba si po odchodech opor lížou rány. Dá se říci, že většina klubů odchodem klíčových hráček do zahraničí a za mateřskými povinnostmi oslabila, proto šance na medailové příčky jsou nyní nezvykle vyrovnané. Uspět může klidně i nováček z Hodonína. Pozitivem je, že interliga získala generálního partnera, na druhou stranu se v soutěži objeví spousta mladých hráček, kterým ještě chybí výkonnost. Na trhu schází kvalita v podobě střední generace, hráčky okolo 26 let. I díky tomu kvalita interligy mírně klesne. Trenérům není co závidět, prakticky každý rok budují nový kádr.
Antonín Střelec, trenér šampionek Zlína z roku 2005.