Třídenní akce Hvězdy pro legendy začala maratonským utkáním trvajícím 42,195 hodiny, hraje se verze házené pro vozíčkáře, házenkářské oslavy na Štvanici vyvrcholí dnes medailovými zápasy turnaje krajských výběrů mladých házenkářů, utkáním osobností kultury i sportu a především duely mezi výběry světa a týmy složenými z českých a slovenských hráček a hráčů.

Házenkářské noneto spojené s úspěchy házené na Zlínsku změří síly v exhibičním utkání proti výběru nejlepších hráček planety. Proti týmu Světa povede ve středu vpodvečer na centrkurtu pražské Štvanice česko-slovenský soubor triumvirát trenérů Jiří Zerzáň – Jan Bašný – Dušan Poloz. Pod jejich taktovkou nastoupí tvůrkyně hry posledních zlínských mistryň České republiky v roce 2005 Kristýna Salčáková (na snímku uprostřed). „Je to pro mě velká pocta a krásný závěr sezony, ve které se nám podařilo už počtvrté postoupit na mistrovství světa nebo Evropy,“ usmívá se kapitánka českého národního družstva a francouzského ATH Achenheim Truchtersheim.

Reprezentační dres výběru žen zastupujících Českou a Slovenskou republiku obléknou také ikony nedávné zlínské minulosti – spoluhráčky Hradišťanky Salčákové – pivotka Jana Simerská, spojky Iva Zámorská z Otrokovic, ostravská Lenka Kysučanová, Veselanka Simona Roubínková a reprezentační křídelník Jakub Hrstka ze Zubří, který svými góly výrazně přispěl k postupu mužské reprezentace na MS.

„Hvězdy pro legendy bude jednou z největších házenkářských akcí, na niž se bude určitě vzpomínat. Počítáme se stoprocentní účastí našich legend, což je neskutečné,“ je přesvědčený manažer reprezentací a bývalý Juříčkův spoluhráč Karel Nocar.

„Napadají mě dvě slova – propojování a otevřenost. Budou zde legendy našeho sportu i současní hráči, což je krásný příklad propojování. Dorazí nejlepší hráčky a hráči světa i házenkářská generalita,“ uvedl prezident Českého svazu házené Radek Bendl. Pozvání na akci Hvězdy pro legendy přijali také prezidenti obou házenou zastřešujících mezinárodních federací Hassan Moustafa (International Handball Federation – IHF) a Michael Wiederer (European Handball Federation – EHF). Svou účast také potvrdil Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, a jeho slovenský protějšek Gábor Asványi. Na Štvanici bude ve středu večer největší koncentrace hvězd ze všech druhů sportu, divadla, filmu, hudební scény a samozřejmě hlavně házené.

„Akce Hvězdy pro legendy je oslavou největších triumfů české házené. V roce 1947 se v Československu poprvé hrála házená podle skandinávských pravidel. Díky hráčům vychovaným českou – národní házenou jsme se okamžitě stali světovou velmocí. V roce 1957 ženská reprezentace vyhrála mistrovství světa, o deset let později získali zlato muži. Z každého šampionátu vozili reprezentanti medaile. Před šedesáti lety Dukla Praha premiérově triumfovala v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí a před pětačtyřiceti lety vybojoval český celek stříbro na olympiádě v Mnichově,“ tvrdí sportovní historik Vladimír Salčák z Národního házenkářského archivu, který na Štvanici instaloval putovní výstavu ČSH Století házené. Na Zlínsku ji už viděli návštěvníci v Zubří, Uherském Hradišti, Kunovicích a část expozice i diváci reprezentačních utkání ve Zlíně.