„Oproti výsledkům z minulých let jsou má letošní umístění na mistrovství světa určitě zklamáním. Na druhou stranu pro 8. a 9. příčku na světě musí závodník předvést velmi solidní výkon a pro lepší umístění musí mít občas i trochu štěstí," bilancoval Hradil své vystoupení v blízkosti Balatonu.

Tam se premiérově představil ve sprintu, který se konal v otevřeném terénu plném motokrosových tratí a rozličných terénních útvarů. Obvykle se přitom sprint koná v městské zástavbě. Díky možnosti jízdy mimo cesty to bylo velmi zajímavé. V průběhu závodu jsem se ovšem dopustil několika zaváhání při volbě postupů, což pro mě v cíli znamenalo osmé místo," ohlédl se za prvním ostrým podnikem na šampionátu zlínský biker.

Hned o den později se vydal na střední trať. Zahájil velmi solidně a po prvních devíti kontrolách měl medaili na dosah. „Bohužel poté jsem přejel odbočku k desáté kontrole a ztratil více než minutu. Následovalo ještě odbočení na špatnou cestu těsně před cílem a to mě odsunulo z první desítky až na 15. místo," prozradil Hradil.

Asi nejblíže k cennému kovu měl v tříčlenných štafetách. Spolu s Františkem Bogarem a Markem Pospíškem patřili k favoritům, po prvním i druhém úseku navíc drželi velmi dobré třetí místo. Jenže neudrželi.

„Na posledním úseku se před nás dostala štafeta Rakouska a těsně před cílem mocně finišující naše „B" štafeta," popsal příčiny propadu na konečné páté místo 27letý biker.

Závěr šampionátu pak obstarala klasická trať, na níž je Hradilova bilance z posledních mistrovství světa deváté, čtvrté a osmé místo. „I proto jsem věřil, že dokážu na tyto vyrovnané výsledky navázat a pokud možno je i vylepšit," prozradil zlínský sportovec.

V cíli závodu dokonce po 95 minutách vedl o více než pět minut a věřil ve velmi solidní umístění. „Bohužel se ukázalo, že některé volby postupů jsem nevybral zcela ideálně. Konečná devátá příčka v cíli tedy pro mě byla tak trochu zklamáním," přiznal Hradil.

V příštím roce se koná světový šampionát MTBO v Estonsku. Na tom samém místě už však za necelý měsíc pokračuje posledním dílem Světový pohár MTBO, v němž momentálně drží zlínský reprezentant velmi slibnou šestou pozici.