A klíčový blokař extraligových volejbalistů Zlína Václav Kotas ho nezklamal. V pondělním moravském derby s Brnem výrazně pomohl Fatře k vydřenému vítězství 3:2.

I po čtyřech kolech soutěže tak platí – Zlín je bez porážky.

„Nehrál jsem špatně, ale stále u sebe vidím rezervy. Nejdůležitější však je, že jsme zápas zvládli," říká třicetiletá opora Fatry.

Ale pořádně jste se nadřeli, co?

Věděli jsme, že to nebude snadný zápas. Brno je sice stále bez výhry, ale mělo hodně těžký los. Tabulka zkresluje. Má kvalitní tým, což potvrdili.

Soupeř byl vynikající hlavně na bloku. Překvapil vás?

Byli na nás výborně připravení. Brno nás má dobře přečtené. Na smeči nám to moc nešlo. Někdy jsme to zkoušeli středem, jindy to tlačili na kůly, ale oni to většinou přečetli.

Byla to vydařená generálka na středeční zápas s Dinamem Moskva?

Tak vyhrálo se. To je důležité. Samozřejmě jsme chtěli tři body, ne dva. Ale snažím se na to dívat pozitivně. Vždyť jsme v letošní sezoně ještě neprohráli.

Ale asi se shodneme, že podobný výkon by proti Dinamu určitě nestačil, co?

(Úsměv.) To rozhodně. Dokonce si myslím, že pokud bychom hráli podobně, tak by z toho klidně mohlo být fiasko. Musíme zabrat. Jít do všeho po hlavě. Uvidíme, co se stane. Balon je kulatý.

Bude úspěch i výhra v jediném setu?

Samozřejmě že ano. Každý set, který uhrajeme, bude pro nás velký úspěch. Mají super tým. V kádru jsou olympijští vítězové, vítězové Ligy mistrů. Jde z nich strach.

Které jméno vás zaujalo nejvíc?

Jelikož jsem blokař, tak jejich americký blokař Maxwell Filip. Je vynikající. Ve všech směrech. Abych se mu alespoň přiblížil, tak bych se musel výrazně zlepšit v každém ohledu. A to se nikdy nestane. (Úsměv.)

Nebyli jste v utkání s Brnem myšlenkami už trochu u duelu s Moskvou?

Asi jo. Hráči to mají v hlavě, je možné, že nás to trochu ovlivnilo. Ač se snažíte sebevíc, v podvědomí to je, že vás čeká tak velký zápas.

V derby se hrálo na povrchu Ipsal, na který se postavíte i ve čtvrtek. Je lepší než parkety?

V každém případě. Hráči jsou na něm pohyblivější, lépe se na něm skáče, celkově je to příjemnější povrch než parkety. Bohužel na něm nemůžeme hrát pořád, halu nemáme jen pro sebe.

Během listopadu a prosince čeká Fatru šestnáct zápasů. Jak se cítíte před takovou porcí?

Bude to hodně náročné. Samozřejmě je lepší hrát než trénovat. Ale je pravda, že zápřah je veliký. Budeme hrát každé dva tři dny. Skoro jako borci v zámořské NHL.

MARTIN VRBAS