„Nejsem pověrčivý, možná naopak. Když jsem asi před deseti lety vyrazil do závodu v Hustopečích s třináctkou na kapotě, dojel jsem druhý," rád vzpomíná 37letý nadšenec rallye. Vedle jezdeckých povinností jej totiž naplňuje i v běžném životě. Mimo jiné aktivity totiž ve svém servisu renovuje veterány a provozuje prodejnu pro motocyklové nadšence značky Jawa.

Na loňskou Barumku ale zrovna nerad vzpomíná. Nešťastná událost, kdy při přejezdu na rychlostní zkoušku první etapy se bočně střetl s kamarádem na motorce, jej vyřadila ze hry z aktuální více než slibné deváté příčky. „Naštěstí je kamarád v pohodě, ve výsledku se nic nestalo. Ale více bych se k celé události nechtěl vyjadřovat," omluvil se Jelínek.

V letošní sezoně se na start velkého šampionátu postavil čtyřikrát, ale pouze v Hustopečích viděl cíl. Bral čtvrté místo.

„Velmi blízko jsem byl bedně, ale jezdecká chyba v závěru mě o ni připravila. Celkově s letošními výsledky nejsem spokojen, naposledy na Bohemce mi vystavilo stopku palivové čerpadlo. Drobné chyby nás stojí body, v rallye se ale nic neodpouští. Snad se to o víkendu konečně zlomí," je optimistou Jelínek, jenž vyrazí se startovním číslem 22.

Svůj vůz Škoda Fabia S2000, který byl v minulých dnech k vidění v nákupním centru ve Zlíně, má již připraven. „Ještě nějaké drobnosti vyladíme na úterním testování a pátečním shakedownu, ale jinak jsme připravení," dušuje se Jelínek, jenž má jasný cíl.

„Vidět cíl. Náročné tratě velmi dobře známe, nečeká nás nic nového. Dojet v neděli na rampu je ale na Barumce dvojnásob těžké, je to nejnáročnější soutěž nejen u nás. Navíc letošní nejkvalitnější konkurence v rámci celého evropského šampionátu, kdy ani některé světové podniky nejsou takto dobře obsazené, jistě přiláká davy fanoušků. I já se už moc těším na přímou konfrontaci, třebaže se s posádkami továrních týmů měřit nemohu. Podmínky jsou diametrálně odlišné," potvrzuje Jelínek, jenž si moc přeje pěkné počasí.

„Toho deště na Šumavě a Krumlově už bylo dost, bylo to pro všechny nepříjemné."

Na jeho výkony bude rovněž dohlížet celá rodina – nejen v závodním depu mu totiž budou držet palce manželka se sedmiletou dcerou a ročním synem. „Největší strach o mě ale opět bude mít maminka, manželka je v tomto směru v pohodě," konstatuje s úsměvem Jan Jelínek, jenž by rád ještě sezonu dvě závodění věnoval. „Do padesáti to asi nebude, ale dokud to půjde a bude mě rallye bavit. Stejně tak nevěřím, že by Barumka vypadla ze seriálu IRC. Tak výborně zorganizovaný podnik s neskutečnou diváckou základnou hned tak někdo nabídnout nemůže. Věřím, že i promotér to vidí," dodal.