Závod zařazený do Českého poháru v běhu do vrchu se konal za výrazné podpory obce Slopné, Zlínského kraje a spousty místních sponzorů.

 ,,Měl jsem respekt z prvního kopce. Proto jsem začal ve volnějším tempu. Rychlý jsem byl hlavně při sebězích. Nakonec se mi okolo devátého kilometru podařilo odpoutat se od Ondřeje Horáka a pak už jsem zlatou pozici kontroloval až do cíle,“ pochvaloval si Jan Kalenda. Pro něho to byla premiérová účast ve Slopném.

,,Závod jsem absolvoval bez krize a zvládl jsem ho dobře takticky,“ užíval si pobyt na Valašsku krosař z AK Zlín, který začátkem září plánuje v krajském městě start ve Strojařské desítce.

,,Ve Slopném jsem testoval formu před podzimní sezonou v podnicích v orientačním běhu. Trať byla poměrně suchá, ovšem po loňských zkušenostech jsem raději zvolil špuntovou obuv,“ přiznal bronzový Libor Černocký, který se v úvodu chvíli pohyboval na první pozici.

,,V polovině prvního kopce se však přede mě dostali Kalenda a Horák a já jsem potom s Dvořákem a Žaludkem dlouho bojoval o třetí místo. V kopcích jsem na tyto soupeře ztrácel, ale při sebězích jsem se na ně vždy dotáhl. Na třetí pozici jsem se pak definitivně posunul v posledních dvou kilometrech,“ potěšilo Černockého.  

Ve Slopném se představily také ženy. Mezi nimi byla nejrychlejší Adéla Esentierová z Baláž Teamu Ostrava, jež zaběhla čas 44:25. Stříbrná Jana Žaludková (BS Slopné) se blýskla časem 46:21, třetí příčku obsadila Marie Delingerová (Fortex Moravský Beroun, 46:33). Svatava Řechková z Příbrami brala čtvrté místo (51:53) a Mária Sýkorová (Sýkora Running, 52:15) získala pátou příčku.

 ,,První tři kilometry se mi do prudkého kopce běželo dobře. V tomto úseku jsem předběhla Delingerovou i Esentierovou. Při hromadném startu všech kategorií mi ovšem podmínky znepříjemňoval trenér ostravské krosařky Román Baláž, který mi neustále křížil cestu a dokonce pomocí vysílačky podával pokyny svojí svěřenkyni,“ divila se Jana Žaludková. ,,Adéla Esentierová se v následném seběhu probojovala na první místo a na něm zůstala až do cíle. Já jsem se snažila držet svoje tempo, ovšem v průběhu devátého kilometru jsem musela zrychlit, abych odrazila ataky Marie Delingerové,“ prozradila i se ziskem stříbrné příčky spokojená Žaludková.

Vítězové jednotlivých kategorii Slopenské desítky 2017:

Muži do 39 let: Jan Kalenda (AK Zlín) 37:26. Muži do 49 let: Ondřej Horák (Fortex Moravský Beroun) 37:55. Muži do 59 let: Vladimír Vacarda (Eleven Run Team) 43:05. Muži do 69 let: Bronislav Walek (Česko) 48:05. Muži nad 70 let: Josef Les (Maratonstav Úpice) 1:00:13. Ženy do 34 let: Adéla Esentierová (Baláž Team Ostrava) 44:23. Ženy do 44 let: Jana Žaludková (BS Slopné) 46:21. Ženy do 54 let: Svatava Řechková (Oxygen Příbram) 51:52. Ženy nad 55 let: Lada Vaněčková (BS Slopné) 53:27. Junioři: Libor Černocký (OB Slovan Luhačovice) 38:12. Juniorky: Renáta Flašarová (Biathlon Halenkovice) 1:00:53.

Lubomír Hotař