Základ úspěchu je ale třeba hledat u Jiřího Nováka, zlínského odchovance a v době jeho největší slávy 5. nejlepšího hráče světa. Právě dvě vystoupení 41leté legendy se ukázala být klíčová. „Bez něj by byla naše záchrana výrazně složitější. Jirka byl osobnost týmu, morální i herní opora, mladí se v něm zhlíželi. Navíc když v úterý a čtvrtek nastoupil, vše vyhrál a tým získal klíčové zápasy," rozplýval se kapitán.

Zlín o své záchraně přitom mohl rozhodnout již v základní skupině, ale ve středu smolně prohrál duel s Brnem. „Skončili jsme třetí ze čtyř. Bohužel v duelu o druhé místo jsme prohráli tři třísetové zápasy a to rozhodlo," označil Svoboda.

Ve čtvrtečním přímém souboji o záchranu Zlín nakonec udolal TK Start Praha 5:4. „Po dvouhrách byl stav nerozhodný 3:3, rozhodly tak až čtyřhry, když jsme dvě ze tří ovládli. Hlavně ta poslední byla náročná. Jirka Novák se synem Jakubem v první sadě prohrávali již 3:5, ale nakonec uspěli v tiebreaku a další set získali 7:5," oddechl si kapitán, který si ale nehty kousat nemusel. „Rok od roku je to složitější, velký boj a dřina. První liga je jako ve vlnách, nyní jde kvalitou nahoru. Konkurence dává do týmu velké finance, hodně posilují soupisku zahraničními hráči. Naopak my jsme jedni z mála, co dávají prostor hlavně odchovancům a náš rozpočet je jasně nejlepší. Přitom tato cesta byla myšlenkou pro tuto druhou nejvyšší soutěž v Česku," připomněl bývalý úspěšný hráč Zlína, jemuž se už předběžně podařilo dohodnout spolupráci s Jiřím Novákem na další rok. „Zatím je ale jen v ústní rovině. I Jirka si zde plní sen, protože nyní mohl poprvé v mistráku nastoupit ve čtyřhře se svým synem Jakubem, který dostal v 18 letech šanci mezi dospělými. Během týdne v Ostravě byl Jirka nadšený, zápasy prožíval, a pokud mu okolnosti nezabrání, opět nám přijede pomoci. A nejlépe, kdyby se skupina hrála ve Zlíně. Na Jirkův tenisový návrat po více než dvaceti letech by bylo určitě hodně lidí zvědavých," věří.

Kapitán, stejně jako Jiří Novák se ale k záchranářským oslavám týmu nepřipojili. „Máme své povinnosti, jeli jsme domů. Mladí ale zůstali v Ostravě," pousmál se Jiří Svoboda.

SESTAVA A BODY TK SK ZLÍN: Novák Jiří 5, Jaloviec Marek 4, Hrabec Tomáš 1, Machalová Sabina 3, Miklová Barbora 1, Novák Jakub 3, Krčmář David, Štork Robin 3, Jamrichová Sandra 2.