Na turnaji, který na konci srpna hostily trávníky v Brně a Vyškově, se představilo osm reprezentací. Čeští mladíci ve velké konkurenci nakonec obsadili první místo, když ve finále porazili po boji stejně staré Švýcary.

„Byl to velký zážitek. S první ligou nebo extraligou se to vůbec nedá srovnat," říká Kocháň, který národní dres oblékl s dalšími dvěma spoluhráči ze Zlína – Radkem Holbou a Janem Smiřickým.

V čem je největší rozdíl?

Opravdu ve všem. V rychlosti, nasazení. Na reprezentaci nastupují nejlepší hráči z republiky, což je znát. Užil jsem si to.

Věřil jste, že můžete evropský šampionát vyhrát?

Hlavní bylo, abychom postoupili do finále. Tušili jsme, že to můžeme zvládnout. Když se nám to povedlo, byli jsme sebevědomí, na Švýcary jsme si věřili.

Ale na výhru jste se nadřeli. Zápas jste otočili v závěru a zvítězili 25:21.

To je pravda. První poločas se nám vůbec nepovedl. Po nepovedené úvodní půlce jsme si to v kabině vyříkali. Kde děláme chyby a kde je potřeba zabrat. Naštěstí to zafungovalo.

Zatímco s reprezentací jste oslavil titul, Zlín zatím tápe. Prohrál oba úvodní zápasy sezony. Co se děje?

Sám pořádně nevím. Obě utkání jsme měli zvládnout, protože jsme hráli proti papírově slabším soupeřům. Jenže jsme nehráli jako tým, každý hrál jen za sebe a podle toho to nakonec dopadlo.

Včetně poháru máte za sebou už osm porážek v řadě. Je tým v krizi?

Pohár jsme brali hlavně jako přípravu před sezonou. Nepřikládal bych tomu velkou váhu. A navíc ve druhém kole jsme tři chyběli, protože jsme se připravovali s reprezentací.

V neděli vás čeká těžký soupeř – Olomouc. Co od zápasu čekáte?

Už musíme zabrat a vyhrát. Bude to ale těžké, s Olomoucí to jsou vždycky vyrovnané zápasy, které rozhodují maličkosti. Bude to zase těsné. Doufám, že na podzim urveme aspoň tři vítězství a budeme v horní polovině tabulky.

Daniel Chytil, kouč zlínských rugbistů:

„Úvod sezony se nám vůbec nepovedl. Hrajeme příliš individuálně. Musíme si v zápasech více nahrávat, hrát po skupinkách. Jinak vítězit nezačneme. Bez kolektivního pojetí se naše hra nezlepší. Věřím, že v nedělním 3. kole první ligy doma proti Olomouci se semkneme a konečně vyhrajeme."

MARTIN VRBAS