„Naposledy se klání starého kontinentu konalo u nás v roce 1999 v Praze, závod žen pak před sedmi lety," upřesnil Ladislav Vojáček, člen klusácké asociace a spoluorganizátor akcí ve Slušovicích.

Titul šampiona z Mallorky přijede obhajovat Německo, které bude patřit mezi čtrnáctku přihlášených. Šestice nejlepších si přitom zajistí účast na MS. „Česko bude reprezentovat David Čabla z Pohořelic, který bude chtít navázat na úspěchy svých předchůdců. Žádný Čech ale zatím na evropský titul mezi amatéry nedosáhl," upřesnil Vojáček, podle kterého je složité hledat ve 14členném startovním poli favorita. „Dlouhodobě v tomto sportu patří ke špičce severské země a Francie. Poněvadž se ale pro každý z pěti dostihů, jejichž součet určí celkového vítěze, losují koně, ani papírově nejlepší jezdec nemá nic jistého," poukázal na výjimečnost pravidel evropského šampionátu organizátor akce. „Koně z větší části zajišťujeme z domácích chovů, kdy je majitelé zdarma dávají k dispozici, je to pro ně prestižní záležitost. Letos navíc využijeme i nabídky našich spřátelených polských kolegů, kteří pro potřeby šampionátu přivezou asi šest koní," poznamenal.

Šampionát, na jehož organizaci bylo potřebné zajistit okolo tři čtvrtě milionu korun, na slušovické dráze vypukne v sobotu ve 13 hodin, přičemž sedm dostihů bude proloženo třemi vloženými. „Určitě příchozí čeká pěkná podívaná. Dvacetitisícové návštěvy jako ve Francii neočekávám, ale věřím, že zdejší fanoušci závodu koní si do Slušovic cestu najdou," dodal Vojáček.

Čabla: Čeká mě vrchol kariéry

Pod bedlivým dohledem známých a kamarádů bude v sobotu na slušovickém oválu český reprezentant David Čabla. Závodník z nedalekých Pohořelic by rád při svém premiérovém startu na ME klusáků překvapil.

„Určitě mám nejvyšší ambice, třebaže zdravá nervozita mě určitě nemine. Vždyť sobotní podnik bude prozatím mým vrcholem v kariéře. Hodně ale bude záležet na losu koní, přičemž z našeho chovu pro tento závod máme připraveny hned dva včetně Doma Perignona, mého životního koně. Bylo by fajn si jej vylosovat," přiznal Čabla, který se klusáckému dostihu věnuje již osmým rokem. „Mým snem je kvalifikovat se a třeba vyhrát derby, popřípadě jiný prestižní mezinárodní dostih," dodal 32letý.