„Už se nám všem po závodech stýskalo, proto jsme jej opět uspořádali. Jestli ale opět zakládáme tradici, zatím nikdo nevíme. Vše vyhodnotíme až po skončení sobotního závodu,“ konstatoval člen organizačního výboru Radek Minařík.

O celkové prvenství se ale poperou především piloti špičkových čtyřkolek, kteří budou bojovat v poháru P2+. Největším adeptem na celkové prvenství je bezesporu zlínský pilot Tomáš Kostka, který soutěž vyhrál v posledních dvou odjetých ročnících. Obhájce vyrukuje se špičkovým vozem Škoda Fabia R5 a s Ladislavem Kučerou na sedadle spolujezdce.

,,Bohužel nám nevyšel start s bývalým továrním vozem Citroën DS3 WRC po Craigu Breenovi, ale i tak se na Kopnou moc těším,“ přiznává Kostka.

,,Za návrat závodu jsem moc rád, protože zdejší tratě jsou jedny z nejpěknějších u nás,“ má jasno zlínský pilot, jenž bude mít opět nejvyšší ambice.

„Překvapit může ale kdokoliv. Hlavně kluci, kteří se už rozjeli na nedávné Valašce,“ předjímá zlínský pilot zajímavé souboje na čele startovního pole.

,,Z předpovědi počasí si hlavu příliš nedělám, pokud tedy zrovna nenapadne sníh. Mám totiž rád uklouzané povrchy a v případě deště by nám mokrá trať mohla vyhovovat,“ vidí ještě větší šance na dobrý výsledek v případě nepříznivého počasí někdejší rallysprintový šampion.

Potrápit Kostku na cestě za vítězným hattrickem budou chtít další piloti vozů kategorie R5 v čele s Jaromírem Tarabusem, který premiérově osedlá speciál Ford Fiesta.

,,Kopná tradičně nabízí asi nejlepší zkoušky u nás a je pravda, že jejich znalost by nám mohla pomoci k dobrému výsledku,“ věří zlínský soutěžák s bohatými zkušenostmi ze soutěží mistrovství Evropy.

,,Hodně bude záležet, jak si s vozem porozumíme. Jednička na dveřích nás totiž trochu zavazuje k dobrému výsledku. Jednou už jsme tady vyhráli, o druhé vítězství jsme přišli vinou defektu. Třeba se letos opět zadaří. Tomáš Kostka ale bude zdatným soupeřem,“ tuší Tarabus, který se do závodního tempa dostával před čtrnácti dny při Valašské rally.

O čelní umístění budou chtít zabojovat také další piloti jako Martin Vlček (Ford Fiesta R5), Slovák Jaroslav Melichárek nebo třeba Polák Filip Nivette (oba Škoda Fabia R5).

Do závodu se přihlásilo celkem 93 soutěžních posádek včetně úřadujícího šampiona Rallysprint série Patrika Rujbra (Renault Clio R3T) či vicemistra série Egona Smékala (Citroën DS3 R3T).

Samotnému závodu bude ještě předcházet páteční testovací rychlostní zkouška (shakedown), která je naplánována od 17 hodin na úseku mezi Neubuzí a Slušovicemi.

První soutěžní posádka pak do soutěže odstartuje v sobotu v 9 hodin z náměstí Svobody ve Slušovicích. Na závodníky čeká 173 km dlouhá trať obsahující 8 rychlostních zkoušek na čtyřech úsecích o celkové délce 70 km. Vítězná posádka by měla být známá okolo 15. hodiny.

Čelo startovního pole
1 Tarabus – Trunkát (Ford Fiesta R5)
2 Vlček – Žáková (Ford Fiesta R5)
3 Nivette – Heller (Pol., Škoda Fabia R5)
4 Březík – Omelka (Mitsubishi Lancer Evo IX)
5 Kostka – Kučera (Škoda Fabia R5)
6. Tlusťák – Vybíral (Škoda Fabia R5)
7 Jelínek – Ingr (Mitsubishi Lancer Evo IX)
8 Pešl – Pešek (Mitsubishi ůancer Evo IX)
9 Ševčík – Vajdák (Subaru Impreza WRX)
10 Firla – Jůrka (Mitsubishi Lancer Evo IX)
11 Trnovec – ? (Ford Fiesta R5)
12 Pokorný – Lasevič (Škoda Fabia R5)
14 Zpěvák – Kubala (Škoda Fabia S2000)

Program závodu
SOBOTA
Start soutěže: Slušovice náměstí Svobody 9.00
RZ 1 Zádveřice (10,22 km) 9.13
RZ 2 Kameňák (7,69 km) 9.56
RZ 3 Kopná (10,45 km) 10.24
SERVIS (Slušovice Dostihovka) 11.23
RZ 4 Hvozdná (6,43 km) 12.04
RZ 5 Kameňák (7,69 km) 12.37
RZ 6 Kopná (10,45 km) 13.05
SERVIS (Slušovice Dostihovka) 13.49
RZ 7 Zádveřice (10,22 km) 14.32
RZ 8 Hvozdná (6,43 km) 15.03
Cíl soutěže: Slušovice náměstí Svobody 15.17

JIŘÍ HEJTMÁNEK