„Cítím se mnohem jistější, je pro mne známkou toho, že jdeme dobrým směrem a věřím tomu, co děláme," vzkazuje sebevědomě Klára Křížová.

Co vám novinky už nyní přinesly?

Hlavně nový pocit z lyžování. Teprve teď si postupně uvědomuji, jak je důležité mít kolem sebe stabilní tým a hlavně trenéra, který vás technicky opět posouvá dál. Když jsem po prvním tréninku na ledovci přemýšlela a hodnotila, jaký ten kemp byl, tak jsem byla nadšená. Sama jsem se divila, jak jsem poslední asi tři až čtyři roky mohla být bez trenéra. Ovšem před pár lety jsem si takového trenéra nemohla finančně dovolit, takže jsem vděčná i za tuto zkušenost, že teď můžu vidět ten rozdíl a být za něj vděčná.

Nedávno jste prohlásila, že změnu v technice potřebujete velkou a od píky. Byly tedy v dosavadní přípravě a tréninku nedostatky?

Ano, a veliké. V podstatě jsem se pět let technicky nikam moc neposunula. Takhle to už dál nešlo. S tou technikou, co jsem měla, jsem se už dál nemohla posouvat. S tím jsem samozřejmě nesouhlasila a chtěla jsem změnu. A když změnu, tak velkou. Jsem si vědoma toho, že se výsledky nemusí dostavit hned a sama se musím učit být trpělivá, ale už jen můj vnitřní pocit, že se mi lyžuje jinak. Cítím se mnohem jistější, je pro mne známkou toho, že jdeme dobrým směrem a věřím tomu, co děláme.

Dají se vzhledem ke změnám vůbec odhadovat a určovat konkrétní cíle pro sezonu?

Už jsem řekla, že si letos cíle, co se týče umístění, dávat nebudu. Ale co můžu slíbit, je, že do každého závodu půjdu naplno a budu se snažit předvést to, na čem pracujeme. Takže mé cíle do letošní sezony jsou jezdit tak, jak mne Lionel učí.

Máte i nového mecenáše. Jméno jste prozradit odmítla, ale můžete aspoň říci, o kolik procent vyšší je jeho podpora ve srovnání s minulými lety?

Procenta neřeknu, ale co můžu říct, je, že bez jeho podpory bych si nemohla dovolit mít za trenéra člověka, jako je Lionel, takže pro mne je to podpora nevyčíslitelná.

Jak proběhly tři týdny na soustředění v Coloradu, kde jste údajně bydleli v nadmořské výšce 2800 metrů?

Colorado je nádherné. Mám to tam moc ráda a vždycky se tam ráda vracím. Měli jsme výborné podmínky na trénink, skoro každý den nám svítilo sluníčko, jen pár dnů nás „trápily" větší mrazy a trochu sněžení, ale jinak to bylo super.

Za jak dlouho si organismus člověka zvykne na tak výraznou změnu podnebí? Máte výhodu v tom, že se na horách pohybujete dlouhodobě?

Letos mi to trvalo déle, protože jsem hned po příletu nějak onemocněla a táhlo se to se mnou skoro přes týden. Ale jinak se říká, co se týče posunu času, tak co hodina, to jeden den a ta nadmořská výška je pro nás alpské lyžaře docela „normální", ale stejně ten první týden je trošičku volnější, než si organismus zvykne.

Procestovala jste celý svět, je ještě nějaké místo, které jste nenavštívila a chtěla byste to napravit?

Určitě! Miluju cestování a poznávání nových míst, pokaždé si z nového místa odvezu úplně jiné zážitky. Kam mě to teď moc láká, je Thajsko, nebo bych si přála více procestovat Jižní Ameriku: Chile, Argentinu a další státy. Uvidíme, kdy se na nějaký takový výlet vydám. (úsměv)

Program 
Kláry Křížové

  • Světový pohár, alpská kombinace, Val d'Isere (Francie) 16. 12. 2015 – 19. 12. 2015
  • Světový pohár, super G, St. Anton (Rakousko) 07. 01. 2016 – 10. 01. 2016
  • Evropský pohár, Super G Altenmarkt (Rakousko) 21. 01. 2016 – 24. 01. 2016.
  • Světový pohár, Super G, Cortina d'Ampezzo 11. 01. 2016 – 15. 01. 2016
  • Evropský pohár, super G, alpská kombinace, Chantel (Francie) 25. 01. 2016 – 26. 01. 2016