Mimořádně úspěšný byl šampionát pro Zlínský plavecký klub, jehož závodníci získali osm medailí.

Nejúspěšnějším sběratelem cenných kovů byl Lukáš Macek, který jich vybojoval hned pět. Zároveň se radoval z titulu dorosteneckého mistra Česka. „Poslední týden před mistrovstvím se Lukáš potýkal se silným nachlazením a hrozilo, že do Plzně vůbec neodjede. Naštěstí se jeho zdravotní stav natolik stabilizoval, že mohl zúročit kvalitní podzimní přípravu. Přesto mě dosažený čas překvapil. A stejně tak i jeho soupeře a Lukáš si při svém loučení s dorosteneckou kategorií doplaval pro svůj premiérový titul," těšilo trenérku Hanu Mackovou.

Macek se tradičně prosadil v prsařských disciplínách, kde získal na 50, 100 i 200 metrů stříbro. Nejvíce překvapil na své doplňkové trati, sprintu na 50 m volný způsob, když za sebou nechal kompletní českou dorosteneckou špičku.

Plaveckou všestrannost potvrdil ještě bronzem na 100 m polohovka a 4. místem na 50 m motýlek, kde mu šestá medaile unikla o pouhých 9 setin vteřiny.

Mezi dorostenkami naplnila očekávání talentovaná Gabriela Chudárková. „Gábina vybojovala celkem tři medaile. Stříbrnou na 50 m znak a 100 m volný způsob a bronzovou na poloviční trati. A k nim ještě dvě čtvrtá místa na 100 m motýlek a 200 m volný způsob, také se setinkovými odstupy na medaile. I ona přetavila kvalitní přípravu ve výborné časy," pochvaloval si kouč Vilém Čejka.

Těsně pod stupni vítězů skončila Monika Langerová, když doplavala na 100 m znak ve výrazně vylepšeném osobním rekordu na nepopulárním čtvrtém místě. Páté místo na 400 m polohový závod a šesté na 50 m prsa obsadila Tereza Lavičková. Jan Malůš vybojoval na 50 m a 100 m znak dvě šestá místa. Kateřina Hromadníková 7. místo na 100 m prsa a 8. místo na 100 m znak. Jan Slíva překvapil 8. místem na 50 m znak. Výčet finalistů uzavírá Petra Vybíhalová, která skončila na 50 m znak na 9. místě.

V kategorii open se mezi dospělými prosadili Gabriela Chudárková i Lukáš Macek. „Gabrielu dělilo na 100 m volný způsob na pátém místě od medaile 14 setin vteřiny, Lukáš dosáhl stejného umístění na 50 m prsa, když za třetím v pořadí zaostal o 27 setin vteřiny. Gábina si doplavala ještě pro dvě 6. místa na 50 m znak a 100 m motýlek a 7. místo na 50 m volný způsob. Lukáš pro 6. místo na 100 m prsa, 8. místo na 200 m prsa a 9. místo na 50 m motýlek," popisoval místopředseda Zlínského plaveckého klubu Aleš Macek.

Šampionátu v Plzni se zúčastnil i Plavecký klub Zlín. Na žádný cenný kov ale nedosáhl. Nejvíce se dařilo Petře Zelinkové, která mezi mladšími dorostenkami doplavala na sedmém místě. Časem 5:15,29 si posunula osobní rekord o sedm vteřin a mezi staršími dorostenkami by byla na pátém místě. V disciplíně 200 m polohový závod jí uteklo finále o jednu příčku stejně jako Tomáši Kočařovina 200 m znak ( 2:14,93) a mezi dospělými Robinovi Blažkovi na 100 m znak časem 58,09. ⋌(mar)